Londonban cipőboltos, Nápolyban rettegett keresztapa volt

Infostart
2006. szeptember 8. 10:39
Londonban letartóztattak egy olasz férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az egyik legkegyetlenebb nápolyi bűnbanda feje. Nagy-Britanniában cipőboltja volt.

Raffaele Caldarellit Olaszországban - távollétében - 20 éves börtönbüntetésre ítélték kábítószerrel, illetve fegyverrel való visszaélés miatt. Több mint hét éven át azonban hiába keresték a rendőrök.

A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a férfi nem vett-e részt pénzmosásban is. Szakértők szerint ugyanis valószínűleg nem véletlenül választotta Londont, a világ egyik gazdasági centrumát Caldarelli, és oda költöztette bűnszervezete pénzügyi központját is.

A férfi az olasz hatóságok szerint a Caldarelli klán feje. A hatezer tagot számláló nápolyi bűnbanda elsősorban kábítószer-kereskedelemből, zsarolásból és védelmi pénzek szedéséből él. Az olasz rendőrség szerint Caldarelli Londonból is folytatta a bűnszervezet irányítását.

A londoni cipőbolt látogatói felkeltették a környékbeliek gyanúját. Egy, a környéken dolgozó irodai alkalmazott szerint állandóan drága autók jöttek-mentek, amelyekből öltönyös, napszemüveges emberek szálltak ki.

Sohasem maradtak túl sokáig. "Mindig azon viccelődtünk, hogy olyan, mintha a Maffiózók című sorozatot néznénk" - mesélte a neve elhallgatását kérő szemtanú.

A férfit - aki komoly ellenállást tanúsított letartóztatásakor, megsebesítve három rendőrt - kedden fogták el, és már meg is kezdődött a kiadatási eljárása.

Caldarelli 18 hónapon belül a második olasz maffiavezér, akit Londonban fogtak el. Francesco Tonicellót, aki Olaszország egyik legkeresettebb bűnözője volt, egy dél-londoni metróállomáson tartóztatták le, ahol újságot árult.