Kétszázmilliót is érhet Hitler íróasztala

Infostart
2006. szeptember 4. 11:29
Egy millió dollárt, vagyis több mint kétszáz millió forintot is adhatnak egy Adolf Hitler müncheni luxuslakásából származó íróasztalért és székért, amelyet tulajdonosa eladásra kínált fel. A magát megnevezni nem kívánó amerikai gyűjtő azután jutott a bútorokhoz, hogy azokat az amerikai kormány eladta.

Az eladást bonyolító Minas Katchadorian londoni antiktárgy-kereskedő szerint az íróasztalt és a széket, amelyek máris nagy érdeklődést váltottak ki, nem nyilvános aukción, hanem privát úton adják el.

Az íróasztal és a szék, amelyhez eredetileg könyvespolc, asztal és további székek is tartoztak, még 1929-ben készült megrendelésre Adolf Hitler Prinzregentenplatz-i lakásába.

Hitlert akkoriban mutatták be magasabb társadalmi körökben, és akkor kezdte el vezető politikai szerepre pozícionálni magát.

Arról nem sokat tudni, hogy a középen bőrrel borított íróasztal és a szék hogyan kerültek az Egyesült Államokba München 1945-ös amerikai elfoglalása után, de valószínűleg az 1970-es évek elején kerülhetett magánkézbe, amikor az amerikai kormány elárverezett számos elkobzott műtárgyat.

Minas Katchadorian szerint könnyen lehet, hogy a bútorok egy múzeumba, vagy egyetemi gyűjteménybe kerülnek, hacsak nem veszi meg azokat egy másik magángyűjtő.

Nemrégiben egy padláson találtak Hitler-relikviákat, azokat a Cornish aukciós ház bocsátja árverésre szeptemberben.