Éttermek lázadása

Infostart
2006. augusztus 23. 14:08
Az építészetéről és ügyvédekről szóló sorozatairól ismert Chicagóban új polgári engedetlenségi mozgalom ütötte fel a fejét.

A városi tanács ugyanis - elsőként az országban - , betiltotta a kényszertömött libák és kacsák megduzzadt májából készült csemege árusítását.

A tilalom hatására azonban polgári engedetlenségi mozgalom indult, és még az olyan éttermek is libamáj tartalmú ételeket tettek az étlapra, ahol ki sem tudják mondani, hogy foie gras - az angol nyelvterületen ugyanis francia nevén utalnak a libamájra.

Libamáj kagylóban, pizzában

A Harry Caray étterem például serpenyőben sült kagylós libamájjal és marhahúsba kevert libamájas előétellel csábítgatja a gerilla-gourmandokat.

"Nehogy már a városi tanács döntse el, hogy mit esznek a chicagóiak. Mi következhet még: betiltják a kelkáposztát is?" - dohogott Grant DePorter az étterem dolgozói nevében.

Máshol a híres chicagói vastag pizzában jelent meg a libamáj, de visszaköszönt az afro-amerikai "soul-food" éttermek menüjérő is.

Kegyetlen bánásmód

Tavaly körülbelül 20 tonna libamájat adtak el a városban, a városi közegézségügyi hatóság ugyanakkor közölte: ennek most vége, és szerdától lecsapnak a tilalom megszegőire.

Bár a szabály már kedden életbe lépett, a hatóság illetékese azt mondta: adtunk nekik egy napot, hogy szórakozzanak, de meglátjuk, mi lesz majd másnap.

Hozzátette, hogy a libamáj előállítási módja - azaz a madarak kényszeretetése - nyilvánvalóan kimeríti a kegyetlen bánásmód fogalmát.

A törvénysértő éttermek első alkalommal 250, másodszorra már 500 dolláros büntetésre számíthatnak.