Húsz milliárd harminc év házasságért

Infostart
2006. augusztus 4. 08:12
Egy brit biztosítási mágnás feleségének 48 millió fontot, vagyis több mint 19 milliárd forintot ítélt meg a bíróság. A szigetországban még soha ekkora összeget nem kapott asszony válóper során. A férj eredetileg 20 millió fontot ajánlott exfeleségének.

Beverley és John Charman még az iskolában találkoztak, és 1973-ban jegyezték el egymást. 1976-ban házasodtak össze és 2003-ban váltak külön. Ez idő alatt John Charman hatalmas vagyont szerzett a londoni biztosítási piacon.

Válásukkor 20 millió fontot, azaz 8 milliárd forintot ajánlott feleségének, ám az bíróságra vitte az ügyet, méghozzá sikerrel: mivel a férj a teljes vagyont a házasság ideje alatt szerezte, a bíró úgy ítélte, a vagyon fele a család életében feleségként és anyaként teljes szerepet vállaló Beverley Charmannak jár. Õ azonban kész volt elfogadni a 45/55 százalékos megosztást.

Az ügy azonban nem csak a hatalmas összeg és az ismert szereplők miatt került a figyelem középpontjába Nagy-Britanniában, hanem azért is, mert a szigetországban még soha nem sikerült ekkora összeget kivívnia egy feleségnek a bíróságon.

Az exférj azt mondja: fellebbez, mert igazságtalannak tartja a döntést, és úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés érte. A férfi szerint azért illetné őt a vagyon nagyobbik része, mert "egyedülálló és kivételes" módon járult hozzá annak megszerzéséhez.