Vér kell az összetört pandának

Infostart
2006. július 16. 11:54
Kínai állatorvosok pandavérplazmát keresnek, hogy segíteni tudjanak azon az óriáspandán, amelyre betört koponyával és törött lábakkal találtak rá miután valószínűleg belezuhant egy szakadékba - adta hírül a kínai állami média.

A sebesült állatra turisták bukkantak rá július 1-jén az északnyugati Sanhszi tartományban, egy kilátóhely közelében. Az állat állapota azóta javult, de az orvosok nem tudják elvégezni rajta a szükséges műtéteket, mert hiányzik az ehhez szükséges vér.

A pandát tejjel és bambuszlevelekből meg búzalisztből álló keverékkel etetik, valamint intravénásan is kap tápanyagokat.

A 2002-es pandaszámlálás alkalmával 1.596 vadon élő óriáspandát írtak össze Kínában, amelyek nagy része Sanhszi, Szecsuán és Ganszu tartományok negyvennél több természetvédelmi területén él.

A kis szám miatt érthető, hogy miért olyan fontos mindent megtenni egy-egy panda életéért, és érzékelhetjük, mennyire nehéz lehet megfelelő "véradót" találni ilyen esetekben. Ráadásul az állatok zöme alig megközelíthető, erdős hegyekben él, távol a világtól.