Szagoljon négyezer éves illatszert!

Infostart
2006. július 16. 11:46
Az olaszországi Treviben kiállítás nyílt azokból az illatszerekből és készítésükhöz használt eszközökből, amelyeket Cipruson, a pyrgosi ásatásoknál találtak olasz kutatók.

Az elmúlt 4.000 évben tizennégy terrakotta edényben maradtak meg illatszer-nyomok és a kutatóknak többet sikerült közülük azonosítani, sőt reprodukálni. Ilyen a keserű mandula, a levendula, a vadrózsa, a mirtusz, a szurokfű, a kamilla. Meglepetésükre még petrezselyem, rozmaring és babér esszenciát is felfedeztek. Ez utóbbiból a pyrgosi műhelyben kétfélét is gyártottak: egy könnyebb illatot a virágokból és egy nehéz, bódítót a fekete bogyókból.

A szakemberek megállapították, hogy az előállításnál alapvető szerepe volt az olivaolajnak: az alapnövényeket ugyanis ebben áztatták.

A leletek között volt egy desztillátor, amely még most is működő állapotban van. A nagy terrakotta szerkezet a középkori lombikhoz hasonlít. Az illatszerkészítést ennek segítségével és az ókori leírások alapján a kiállításon, a látogatók szeme előtt mutatják be a kutatók.

A maradványok elemzése azonban még korántsem fejeződött be. A kutatók meg vannak győződve arról, hogy valamelyik edényben megtalálják a ciperum nyomait is.

Ezt az illatszert is Cipruson állították elő és az antik világban híres volt.