Az elmúlt 4.000 évben tizennégy terrakotta edényben maradtak meg illatszer-nyomok és a kutatóknak többet sikerült közülük azonosítani, sőt reprodukálni. Ilyen a keserű mandula, a levendula, a vadrózsa, a mirtusz, a szurokfű, a kamilla. Meglepetésükre még petrezselyem, rozmaring és babér esszenciát is felfedeztek. Ez utóbbiból a pyrgosi műhelyben kétfélét is gyártottak: egy könnyebb illatot a virágokból és egy nehéz, bódítót a fekete bogyókból.
A szakemberek megállapították, hogy az előállításnál alapvető szerepe volt az olivaolajnak: az alapnövényeket ugyanis ebben áztatták.
A leletek között volt egy desztillátor, amely még most is működő állapotban van. A nagy terrakotta szerkezet a középkori lombikhoz hasonlít. Az illatszerkészítést ennek segítségével és az ókori leírások alapján a kiállításon, a látogatók szeme előtt mutatják be a kutatók.
A maradványok elemzése azonban még korántsem fejeződött be. A kutatók meg vannak győződve arról, hogy valamelyik edényben megtalálják a ciperum nyomait is.
Ezt az illatszert is Cipruson állították elő és az antik világban híres volt.