Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Börtön a szeretőjét HIV-vel fertőző nőnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több, mint két év börtönbüntetésre ítéltek egy londoni nőt, aki szándékosan HIV-vírussal fertőzte meg egykori barátját. A 43 éves Sarah Jane Porter 2001-ben úgy kezdett viszonyt egy koncert szervezővel és DJ-vel, hogy már tudott betegségéről.

A 31 éves férfit annyira feldúlta a hír, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Porter emellett azzal vádolta meg, hogy valójában tőle kapta a vírust.

A bírósági pszichológus szerint az egygyermekes anya tagadásban él, nem hajlandó elfogadni, hogy fertőzött és fél attól, hogy a HIV/AIDS-betegeket kiközösíti a társadalom.

Gyanút fogott egy volt barát

Porterre azután figyelt fel a rendőrség, hogy egy volt barátja gyanút fogott, amikor arra biztatta, hogy ne használjon óvszert. Később megtudta, hogy a nő HIV-pozitív.

Az asszony nem volt hajlandó korábbi kapcsolatairól beszélni a hatóságoknak. A rendőrség ezek után házkutatást tartott nála és így bukkant a 31 éves DJ nyomára. A férfin AIDS-tesztet hajtottak végre, és bebizonyosodott, hogy Porter fertőzte meg.

A korábbi szeretők megúszták

A rendőrség egy éven át folytatta a nyomozást az ügyben. A nő korábbi szeretői közül más nem lett fertőzött, de a hatóságok megemlítették, hogy megkeresett további három férfi számára komoly stresszt okozott, hogy Porter eltitkolta betegségét.

Az AIDS-betegek érdekeit védő csoportok ugyanakkor azt mondták: az ügy tálalásával azt sugalmazzák, hogy a HIV-fertőzöttek bűnözők. "Mintha visszaköszönnének a régi idők, amikor azt mondogatták, hogy a HIV valakinek a hibája" - jegyezte meg Deborah Jack, a brit Nemzeti Aids Alap elnöke.