eur:
394.96
usd:
365.53
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tudományos bálnaburger

Az ázsiai szigetország két javaslata is megbukott a Nemzetközi Bálnavadász Bizottság ülésén. Az egyik lehetővé tette volna a bálnák vadászatát a karibi és a csendes-óceáni országok részére, míg a másik megakadályozta volna a bálnák és delfinek kipusztulásáról szóló vitát. Ennek ellenére Japán, ha nem is legálisan, de nyíltan folytatja a víziemlősök elejtését.

A bálnavadászat továbbra is tilos, bár Japán évek óta most állt legközelebb ahhoz, hogy elérje a bálnavadászat legalizálását. - Csalódottak vagyunk, de folytatjuk a tárgyalásokat. Számomra a szavazás jelentéktelen, mert a szervezetben valami nem működik megfelelően - jelentette ki sértődötten a bálnabizottság japán tagja.

A szigetország jelenleg egy kiskaput használ ki: a "tudományos kísérletek" elnevezést. Ezen a címen csak az elmúlt szezonban 850 bálnát öltek le a Déli-sarkkör vizein.

A kísérleti alanyokat azonban nem egy laboratóriumban, hanem éttermekben láthatjuk viszont. Az egyik gyorsétteremben például havonta egyszer bálnahúsos szendvicseket is lehet kapni. A bálnaburger igen kapós, egy rekordnapon 700 darabot adtak el belőle. Kereslet a továbbiakban is lenne, és indoklásban sincs hiány.

- Azt hiszem, több bálnát kellene elejteni, mert manapság a bálnák túlságosan is elszaporodtak, és veszélyeztetik a természet egyensúlyát azzal, hogy túl sok halat esznek meg" - állt elő a nemzetközi bizottsággal ellentmondó véleményével az egyik fogyasztó.

A nemzetközi bizottság azonban nagyon is kihalóban lévő fajok között tartja számon a hatalmas emlősöket. Ennek ellenére a bálnanapoknak nem szakad vége - Japán ugyanis továbbra is elszántan folytatja a "tudományos kutatásokat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Elsősorban a jelentősen megnövekedett villamosenergia költségeknek köszönhetően megugrott a PannErgy hőértékesítésből származó árbevétele 2023-ban, ezzel a tavalyi rekordévre is rákontrázva új bevételi csúcsot ért el a társaság. A negyedik negyedév a meleg időjárás miatt már kedvezőtlenül alakult a társaság számára (és a Miskolci Projekt késlekedése is rontja a kilátásokat), ám ezzel együtt is soha nem látott profitot tudott elérni a lezárt évben a társaság - derül ki az éves jelentésből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×