Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudományos bálnaburger

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ázsiai szigetország két javaslata is megbukott a Nemzetközi Bálnavadász Bizottság ülésén. Az egyik lehetővé tette volna a bálnák vadászatát a karibi és a csendes-óceáni országok részére, míg a másik megakadályozta volna a bálnák és delfinek kipusztulásáról szóló vitát. Ennek ellenére Japán, ha nem is legálisan, de nyíltan folytatja a víziemlősök elejtését.

A bálnavadászat továbbra is tilos, bár Japán évek óta most állt legközelebb ahhoz, hogy elérje a bálnavadászat legalizálását. - Csalódottak vagyunk, de folytatjuk a tárgyalásokat. Számomra a szavazás jelentéktelen, mert a szervezetben valami nem működik megfelelően - jelentette ki sértődötten a bálnabizottság japán tagja.

A szigetország jelenleg egy kiskaput használ ki: a "tudományos kísérletek" elnevezést. Ezen a címen csak az elmúlt szezonban 850 bálnát öltek le a Déli-sarkkör vizein.

A kísérleti alanyokat azonban nem egy laboratóriumban, hanem éttermekben láthatjuk viszont. Az egyik gyorsétteremben például havonta egyszer bálnahúsos szendvicseket is lehet kapni. A bálnaburger igen kapós, egy rekordnapon 700 darabot adtak el belőle. Kereslet a továbbiakban is lenne, és indoklásban sincs hiány.

- Azt hiszem, több bálnát kellene elejteni, mert manapság a bálnák túlságosan is elszaporodtak, és veszélyeztetik a természet egyensúlyát azzal, hogy túl sok halat esznek meg" - állt elő a nemzetközi bizottsággal ellentmondó véleményével az egyik fogyasztó.

A nemzetközi bizottság azonban nagyon is kihalóban lévő fajok között tartja számon a hatalmas emlősöket. Ennek ellenére a bálnanapoknak nem szakad vége - Japán ugyanis továbbra is elszántan folytatja a "tudományos kutatásokat".