Álorgonistát fogott a Vatikán

Infostart
2006. május 24. 20:34
Leleplezett a Vatikán egy csalót, aki világszerte a pápa orgonistájának adta ki magát. Massimiliano Muzzi azt mondta magáról: ő játszott a Szent Péter Bazilikában és a pápa kápolnájában tartott privát miséken.

A 34 éves zenésznek számtalan amerikai, ausztrál és európai közönséggel sikerült elhitetnie, hogy a pápa orgonistája, ezen a héten azonban elhagyta szerencséje.

A csalót az buktatta le, hogy az amerikai James Edward Goettsche, aki 1989 óta a Vatikán valódi orgonistája, elkezdett telefonokat és emaileket kapni, amelyekben arról érdeklődtek: visszavonult-e.

A Vatikán szerint Massimiliano Muzzi - vagy ügynöke - a koncertszervezőknek olyan hivatalosnak látszó dokumentumokat mutatott, amelyek igazolták, hogy a pápa a zenészt kinevezte a Szentszék hivatalos orgonistájává. A Vatikán szerint azonban ezek egyszerű hamisítványok voltak.

Az orgonista bocsánatot kért a Vatikántól, de kijelentette: a koncertszervezők a felelősek a csalásért, neki "nincs szüksége ilyen trükkökre ahhoz, hogy szerződtessék".