eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az OK, az agyszülemények és a kampány

Oké, OK, O.K., okay - bárhogy is írjuk, a "rendben" angol megfelelője mára teljesen meghódította a világot, és Magyarországot is. Azok, akik egy kifejezés rövidítését sejtik a szócska mögött, jó irányba tapogatóznak, de ha azt hiszik, hogy egy o-val és egy k-val kezdődő szóból álló kifejezésről van szó, tévednek.

Az OK eredetéről az amerikai nyelvészek is sokáig vitatkoztak. Végül Allen Walker Readnek sikerült felfednie a szócska valósi eredetét - írja a The American Heritage Dictionary.

Az OK első írásos nyomát 1839-ben találták meg. Akkoriban a bostoni napilapok kedvelt szórakozása volt, hogy kezdőbetűkre rövidítették a legkülönbözőbb kifejezéseket, és néha még direkt rosszul is betűzték, hogy humorosabb legyen a dolog.

Így született az OK is, amely az "all correct", tehát a "minden rendben" vagy "minden helyes" kifejezés rövidítése volt. Bár a két szó kezdőbetűje kiejtésben nagyjából megegyezik az OK rövidítéssel, írásban nyilvánvalóan a humor áldozata lett a szülemény, hiszen a "minden helyes" kifejezés rövidítésében sem az O, sem a K nem helyes.

A bostoni agyszülemények többsége eltűnt egy idő után, az eredetileg O.K.-nak írt rövidítés azonban Martin Van Burennek, az Egyesült Államok 8. elnökének köszönhetően túlélte társait.

Az elnök 1840-es újraválasztási kampányához használta fel a rövidítést, amely egyszerű, de annál zseniálisabb módon kötötte össze nevét az "all correct" kifejezéssel. Van Buren ugyanis Kinderhook városkában született, és beceneve Old Kinderhook, vagyis Öreg Kinderhook volt. Ennek pedig a rövidítése egész véletlenül pont O.K.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×