Az ökör a legjobb meteorológus?

Infostart
2006. május 18. 05:35
Talán nincs is olyan meteorológus a földön, aki hónapokra előre meg merné jósolni, milyen lesz az időjárás. Kambodzsa királyi jövendőmondójának azonban nem probléma az előrejelzés: csak azt kell megnéznie, mit esznek a királyi ökrök a hagyományos szántási ünnepség után. A tavalyi jóslat bevált.

Tavaly a királyi ökrök mindent felfaltak, amit csak eléjük raktak, és ennek megfelelően Kambodzsában sokáig tartott az esős évszak, rekord rizsterméssel ajándékozva meg az országot.

Az idei ünnepségre és jövendőmondásra a hagyományoknak megfelelően rengeteg földműves ellátogatott a királyi udvarba, és velük együtt Szihamoni király is lélegzetvisszafojtva figyelte az ökröket.

Így amikor az ökrök jó étvággyal ettek, de utána rá sem néztek a vízre, a babonás kambodzsaiak már tudták mi jön: a királyi jövendőmondó jó termést, de kevés esőt jósolt az idei évre.

A szárazság az elmúlt években komoly gondokat okozott Kambodzsában, így a mostani jóslat után sok földműves azt követeli: fejlesszék az ország öntözőrendszereit.