eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

166 éves bélyeg!

1840-ben Nagy-Britanniában ezen a napon, május hatodikán bocsátották ki a világ legelső felragasztható bélyegét, a fekete egypennyst. A fekete egypennys - amelyet Frederick Heath mélynyomású metszetben állított elő - Viktória királynő portréját ábrázolja.

Benjamin Cherverton javaslata volt, hogy a bélyegeket a királynő képével lássák el, mivel egy portré meghamisítását könnyebb felismerni.

A bélyegek bevezetésének javaslata a későbbi főpostamestertől, Sir Rowland Hilltől származott. Az addigi gyakorlat szerint a postai költségeket a levél átvevője fizette ki. Az értékbélyeg felragasztásával már a feladó rója le a portót.

A következő években Bajorország, Poroszország, Szászország, Svájc több kantonja, Belgium, Franciaország, az Egyesült Államok, Brazília és Mauritius is bélyeget adott ki.

A bélyeg előfutáraként tartják számon azt az 1653-ban Párizsban használt papírszalagot - "Billet de post payé" -, amelyet a levélhez rögzítették.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×