eur:
392.8
usd:
367.81
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megkerült egy japán katona, aki a második világháborúban tűnt el

Megtaláltak Ukrajnában egy volt japán katonát, aki a II. világháború után tűnt el, és 2000-ben halottá is nyilvánították. A most 83 éves Isinoszuke Uwano a Szahalin-szigeteken szolgált, amikor a világháború véget ért, és 1958-ban veszített el minden kapcsolatot családjával.

Japán hivatalos források szerint az idős férfi Ukrajnában megnősült, és családja van. Hat évtized után szerdán látogat először Japánba, ahol családtagjait és régi barátait látogatja meg.

Mivel hat évvel ezelőtt Japánban élő családja hivatalosan is kérte holttá nyilvánítását, és így törölték a hivatalos állampolgári jegyzékből, a 83 éves férfinak most ukrán állampolgárként, egyelőre ukrán útlevéllel kell hazatérnie.

A világháború után eltűnt férfi maga kérte meg barátait még tavaly Ukrajnában, hogy segítsenek kapcsolatba lépnie a japán hatóságokkal. A japán kormány ezután hivatalnokokat küldött Kijevbe, akik elbeszélgettek az egykori katonával.

Azt nem lehet tudni, hogy hogyan került Ukrajnába

A II. világháború végén több ezer japán civil és katona rekedt Oroszországban, illetve Kínában. Voltak, akiket fogolyként rabszolgamunkára kényszerítettek, és voltak olyanok, akik saját akaratukból maradtak külföldön.

Azt, hogy a most előkerült idős férfi pontosan miért maradt Oroszországban és hogyan került Ukrajnában, nem hozták nyilvánosságra.

Japánban egyébként még ma is nagy érdeklődés övezi azoknak az egykori katonáknak a sorsát, akik nem tértek vissza a II. világháború után.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×