eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A négyéves maratonista botrányos élete

Egy négyéves indiai fiú lett valószínűleg minden idők legfiatalabb maratonistája. Budhia Singh teljesítménye ugyanakkor legalább annyi emberből vált ki rosszallást, mint csodálatot. Míg támogatói a jövő olimpiai bajnokát látják benne, addig ellenzői szerint a kisfiú önkény áldozata.

Még nem volt kétéves az indiai Orissa államban élő Budhia Singh, amikor már naponta 25 kilométert futott, hetente öt alkalommal. A fiú tehetségét valamivel több, mint két éve fedezte fel egy helyi dzsúdóedző.

A kisfiú éppen a többieket szidta, ezért edzője büntetésből azt mondta neki, hogy addig kell futnia, amíg nem szól neki, hogy elég. Biranchi Das azonban ezután megfeledkezett a fiúról, így órákkal később döbbenten látta, hogy a fiú boldogan rója a köröket.

Az edző visszavásárolta

Amikor az edző megtudta, hogy a kisfiút édesanyja körülbelül 3700 forintért eladta egy helyi lakosnak, visszavásárolta és édesanyja tudtával örökbe fogadta a fiút. A kisgyerek azóta húsz társával együtt a Biranchi Das által működtetett dzsúdó iskolában lakik.

Nem mindenki véli azonban úgy, hogy ez egy sikertörténet. Az állam női és gyermekügyekkel foglalkozó minisztere például egyenesen azzal vádolta meg az edzőt, hogy "majomnak és pénzverdének" használja fel a gyereket.

Fuss, Budhia, fuss!

Biranchi Das visszautasította a vádakat. Gyermekpszichológusok és orvosok ugyanakkor a négyéves kisfiú edzésen végzett munkája miatt aggódnak. Budhia Singh ugyanis hajnali fél ötkor kel, negyed hattól délig fut, majd délutánonként egy órát úszik. Heti két szabadnapja van, amikor a többi gyerekkel játszhat.

A kisfiú edzője pártját fogja: "Futni akarok. Nagy atléta szeretnék lenni, hírt és dicsőséget szeretnék hozni az országomnak" - mondta, négyéves korához képest meglehetős választékossággal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×