Az európaiak leggyakrabban a szerelem kedvéért költöznek

Infostart
2006. március 30. 03:06
Az európaiak inkább szerelmüket vagy családjukat követve költöznek külföldre, mint egy új munkahely, vagy a jobb életminőség kedvéért - derült ki egy uniós felmérésből.

Az Európai Bizottság számára készült felmérés szerint jelenleg az európaiak 2 százaléka él külföldön. 30 százalékuk családját követte az idegen országba, 24 százalék a jobb életminőségért, 25 százalék pedig új munkahelye miatt költözött.

A legkedveltebb célország Nagy-Britannia és Németország. Míg a britekhez elsősorban a pénzügyi, a biztosítási és az ingatlan szektorban dolgozó magasan képzett munkaerő áramlik, addig Németországot elsősorban a kétkezi munkások választják.

Franciaország és Spanyolország fő vonzereje a jobb életminőség, különösen ha a külföldre költöző nyugdíjasokról van szó. Olaszországba pedig elsősorban a szerelem vonzza a külföldieket.

Azok közül, akik vállalnák, hogy elhagyják a hazájukat, minden második már próbálta a külföldi életet, elsősorban cserediákként.

Akik külföldre költöznek, politikailag is aktívabbak

A felmérésből kiderült az is, hogy a külföldön élők általában aktívabbak politikailag, és inkább balra hajlanak.

"A spanyol bevándorlók szavaznak a legnagyobb arányban, az olaszok a legkritikusabbak hazájuk belpolitikájával szemben, és a britek mennek a leggyakrabban az utcára tüntetni, illetve ők a legszorgalmasabbak, ha kapcsolatba kell lépni politikai képviselőjükkel" - írja a jelentés.

A felmérés annak a programnak a részeként készült, amelynek keretében Brüsszel a munkaerő nagyobb mobilitását próbálja ösztönözni.