Drasztikusan nőtt a mobillal puskázók száma

Infostart
2006. március 27. 10:32
Több mint egynegyedével nőtt a vizsga közben puskázó diákok száma tavaly nyár óta Nagy-Britanniában. Közülük több mint 1000 diáknak kellett félbehagynia a vizsgát, mert lefülelték, amint mobiltelefonja segítségével csalt.

Mára a mobiltelefon lett az elsőszámú puskaeszköz. Gyakori eset, hogy a vizsgázó sms-ben kér segítséget, de olyan is előfordul, hogy valaki az interneten keres információkat segítségével.

A vizsgabiztosokat megdöbbentette, hogy tavaly csaknem ezerrel több diákot kaptak el puskázás közben a szigetországban, számuk meghaladta a 4500-at.

A diákok nagy része arra használta mobilját, hogy tankönyvéből, vagy az internetről lessen el információkat. Sokan társuk dolgozatát próbálták lelesni. Emellett továbbra is gyakori módszer, hogy különböző "segédanyagot", például a tankönyvüket viszik be a vizsgára.

Tavaly ennek ellenére több mint 17 ezer diáknak sikerült leraknia középfokú vizsgáit. Alig 1 százalékuk állította, hogy a vizsga során semmilyen segédeszközt nem használt.

A kormányzati vizsgaközpont szakértője szerint egyáltalán nem lenne szabad megengedni, hogy a diákok bevihessék telefonjaikat a vizsgaterembe. Hangsúlyozta: kizárják a vizsgázásból azokat a diákokat, akiket csaláson kapnak.