Dániában egyre több gyárban tűnik el a sör az étkezde kínálatából. Míg három évvel ezelőtt még a gyárak 75 százalékában megihattak egy sört az ebédhez a dolgozók, addig ma már csak az étkezdék 13 százaléka szolgál fel "folyékony kenyeret" ebédre.
A cégek erőfeszítései, amelyekkel megpróbálják száműzni a sört a munkahelyekről, meglehetősen nagy ellenkezésbe ütköznek jó néhány dán cégnél.
A Harboe Sörgyár dolgozói például két napig sztrájkoltak tavaly, miután a vezetőség bejelentette, hogy a jövőben nem ihatnak munka közben.
A sörgyári munkások annak ellenére a munkabeszüntetés mellett döntöttek, hogy a cég vezetése nem akarta csökkenteni a napi hatüveges fejadagot.
Csupán azt szerették volna elérni, hogy ne munka közben, hanem a szünetekben igyanak a dolgozók.
A dán munkáltatók egyrészt egészségügyi okokból, másrészt pedig a munka hatékonyságának növelése érdekében próbálják visszaszorítani alkalmazottaik alkoholfogyasztását.