A hazug ember nem mocorog

Infostart
2006. március 21. 05:20
A szemkontaktust kerülő, idegesen orrához, hajához nyúlkáló hazudozó képét megdönteni látszik egy új kutatás. Olasz és brit tudósok szerint ugyanis nem több, inkább kevesebb mozdulatot tesz az, aki hazudik, ráadásul ugyanannyiszor néznek az ember szemébe mint azok, akik igazat mondanak.

Általános feltevés, hogy amikor egy ember hazudik, akkor többször vakarja meg például az orrát, és többet játszik a hajával - mondta Samantha Mann pszichológus, a non-verbális viselkedéssel foglalkozó Journal of Nonverbal Behaviour című szaklapban megjelent cikk társszerzője.

Ilyen öntudatlan mozdulatokkal próbálja megnyugtatni ugyanis magát az az ember, aki kiszolgáltatottnak, vagy sebezhetőnek érzi magát.

A 130 önkéntes vizsgálatával végzett kutatás azonban azt mutatja, hogy a hazudó ember nem hagyja, hogy ezek a mozdulatok eluralják, hanem tudatosan nyugton marad, és legalább olyan gyakran néz a másik szemébe, mint azok, akik igazat mondanak.

"Az, aki hazudik, ráadásul erősebben koncentrál, és amikor az ember erősebben koncentrál, akkor kevesebbet is mozog" - tette hozzá Samantha Mann.