Többmilliós állatkerti lopás

Infostart
2006. március 20. 09:56
Egy teljes ritka selyemmajom kolóniát és több egzotikus madarat loptak el egy nagy-britanniai állatkertből. Az állatok, amelyek között két négyhetes feketefülű selyemmajom-bébi is volt, több mint 10 ezer fontot, vagyis 3,7 millió forintot érnek.

Az Exmoor-i Állatkert munkatársai úgy vélik: az állatokat rendelésre lophatták, mivel csupa olyan fajról van szó, amelyek tartásához nem kell külön engedély.

A feketefülű selyemmajmok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, és a most ellopott kolónia az egyetlen szaporodó csoport volt Nagy-Britanniában.

Bár az összes majomnak komoly stresszt okozhat megszokott környezetük elhagyása, az állatkert munkatársai leginkább a csupán hüvelykujj nagyságú kismajmokat féltik. "Elpusztulnak, hacsak nem hozzáértő ember gondozza őket" - mondta Danny Reynolds, az állatkert egyik kurátora.

A négyhetes selyemmajom-bébiknek még nevük sincs, mivel még nem érték el azt a kort, amikor már biztosra vehető, hogy megmaradnak.

A feketefülű selyemmajmokon kívül egy fehérarcú selyemmajom-párt, két papagájt, egy pár kakadut és két amazóniai papagájt is elloptak.