Vízzel működő autót talált fel egy magyar elektromérnök?

Infostart
2006. március 13. 16:45
Vízzel üzemelő autó? Egy magyar elektromérnök szerint az egész világ energiaellátási problémája megoldható találmányával, amelyet plazmás állapotba hozott víz üzemeltet. A Műegyetem szakértője szerint a fizika jelenleg ismert törvényei szerint a szerkezet nem működőképes.

Spanyol Zoltán elektromérnök találmánya szerint, ha a vizet plazmás állapotba hozzák, akkor ugyanúgy üzemanyagként szolgálhat, mint a benzin, vagy a dízelolaj.

A szakember az InfoRádióban azt mondta: egy nagyobb családi gyufásdoboz nagyságú szerkezet beépítésével elérhető az eredmény, amelyet állítása alapján kísérletek igazolnak.

A feltaláló azt mondta: a plazma állapotú vízzel akár 8.000 Celsius fokos hőt is lehet termelni.

Az autók üzemeltetéséhez 3.000 fokra van szükség, ehhez pedig elegendő egy kis szerkezet. A berendezés kazánokba is beépíthető, de feltalálója szerint az atomreaktorok helyettesítője is lehet a jövőben.

A találmány ennek ellenére húsz éve a fiókban hever. Spanyol Zoltán ezt azzal indokolta, hogy az újdonságot Magyarországon akarta kifejleszteni, eddig azonban nem volt rá lehetősége. Németországban viszont már megkapta rá a szabadalmi jogot.

Az ötletet Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Miskolci Egyetemen vizsgálták. Ez utóbbin jónak találták az ötletet.

Az Eörvös Loránd Fizikai Társulat főtitkár-helyettese az InfoRádióban azt mondta: Spanyol Zoltán találmányát működésképtelennek találták a fővárosi kutatók.

Az üzemeltetése ugyanis külső energiát igényel, ráadásul nem keveset. A működéshez 2.000 watt teljesítményre van szükség, az autókat viszont nem lehet bedugni a konektorba.

Härtlein Károly szerint semmit nem bizonyít, hogy szabadalmi jogot kapott a szerkezet.

A hivatalok csak azt vizsgálják, van-e újdonság a találmányban, a működőképesség nem érdekli őket.

A kutató azt viszont érdekesnek nevezte, hogy Spanyol Zoltán Magyarországon nem kért szabadalmat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat fõtitkár-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Spanyol Zoltán feltaláló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást