A Disney-t perlik a Pokol Angyalai

Infostart
2006. március 13. 15:25
A Hell's Angels, vagyis a Pokol Angyalai motoros klub beperelte a Disney-t, amiért az egy filmjében használni kívánja a klub nevét és jellegzetes halálfejes logoját. A Disney nem aggódik túlságosan.

A Pokol Angyalai által kifogásolt film címe Wild Hogs lesz, és John Travolta, illetve Tim Allen játsszák majd a főszerepeket. A történet egy csapat középkorú kezdő motorosról szól, akik kalandot keresve indulnak útnak, hamarosan azonban összetalálkoznak a Pokol Angyalaival.

A motoros klub azt kifogásolja, hogy a Disney nem mutatta meg nekik a 2007-ben a mozikba kerülő motoros film forgatókönyvét. Egy Disney-szóvivő azzal utasította el az ügyet, hogy a jogi lépést nem tartják érdemlegesnek.

Az, hogy az 1948-ban alapított kaliforniai motoros társaság neve honnan jön, a mai napig kérdéses. Egyesek szerint Howard Hughes azonos című 1930-as filmjéből. Mások szerint onnan, hogy a klubot a Pokol Angyalai F-17-es bombázó alakulat tagjai hozták létre a második világháború után, új izgalmat keresve.

A ma számos nemzetközi csoporttal is rendelkező Pokol Angyalai a motoros ellenkultúra kitörölhetetlen szimbólumává váltak. Így nem is csoda, hogy ez a konfliktus nem az első a kultikussá vált motoros csoport és az amerikai szórakoztatóipar között.

A leghírhedtebb eset 1969-ben történt, amikor egy koncert biztosítására bérelték fel a Pokol Angyalait. A koncert egy néző halálával végződött, a bíróság azonban később felmentette az érintett motorost, mert bizonyítottnak látta az önvédelmet.

A Pokol Angyalai egyébként többször is megjelentek már a mozivásznon, és számos könyv is foglalkozott velük.

A motoros klubnak azonban mindig is volt egy sötétebb oldala is: az Egyesült Államokban és főleg Kanadában többször kapcsolták össze őket a szervezett bűnözéssel, rendbontással, és legutóbb kábítószer-készítéssel és -terjesztéssel.

A Pokol Angyalai szerint ezekért legfeljebb az egyes tagok és nem a szervezet egésze a felelős.