Oscar-díj: "Nehéz a stricik élete"

Infostart
2006. március 7. 20:18
Ledöntött korlátok kontra erősödő negatív sztereotípiák - komoly vihart kavart az amerikai fekete közösségekben, hogy Oscar-díjat kapott a Three 6 Mafia "It's Hard Out There for a Pimp", vagyis Nehéz a strici élete című száma - írja a Washington Post.

Az amerikai fővárosban és környékén nemcsak a feketék által hallgatott rádiókban, de számos internetes közösségi honlapon is komoly vitát kavart, hogy a Hustle & Flow című film betétdalaként Oscar-díjat nyert a strici-élet nehézségeiről szóló dal.

Bár voltak olyan vélemények, amelyek pozitívumként, a korlátok ledöntéseként értékelték az akadémia döntését, többen voltak azok, akik úgy vélekedtek: a strici-élet nehézségeiről szóló szám a feketékről még mindig élő negatív sztereotípiákat erősítette.

Ellentmondásos előadás

Sokakat különösen is felháborított az Oscar-gálán látott előadás, amelyben stricinek öltözött férfiak és prostituáltnak öltözött nők adták a színpadi show-t.

A főként egyetemet végzett és városi afrikai-amerikaiak által látogatott BET.com honlapon nem sokkal a díjátadót követően már folyt a vita.

A kontextust kell vizsgálni

Retha Hill, a weboldal tartalomért felelős alelnöke szerint azonban fontos, hogy környezetében nézzük a dalt. A filmben ugyanis egy olyan strici énekli, aki hip-hop művészként próbál elérni valamit, és arról beszél, hogyan próbál kiemelkedni a saját környezetéből.

"A film kontextusában van értelme a dalnak" - mondja Retha Hill, hozzátéve, hogy a film ismerete nélkül, az Oscar-gálán látott előadás alapján ítélve a középosztálybeli feketéknek valóban nehéz lehet megérteniük az akadémia döntését.