Minden idők legrosszabb törvénye

Infostart
2006. március 7. 22:22
Április 1-jén lép életbe Japánban az a törvény, amely biztonsági ellenőrzéshez köti a 2001 előtt gyártott elektromos cikkek adás-vételét. A teszt azonban gyakran többe kerül, mint maga a használtcikk, így a törvény gyakorlatilag ellehetetleníti a használt készülékek kereskedelmét.

"A legrosszabb törvény, amelyet valaha hoztak" - még a legvisszafogottabb japán lapok is így írnak az új jogszabályról, amely biztonsági vizsgálathoz köti az elektromos készülékek eladását.

Több mint 500 féle elektromos készülék tartozik az új törvény hatálya alá: az antik állólámpáktól kezdve a régi rádiókon át egészen az évtizedes hűtőszekrényekig. Ezek a cikkek vagy lekerülnek a polcokról, vagy olyan drágák lesznek, hogy az átlag japán állampolgár sem engedhet meg magának egy-egy ilyen régiséget.

Csődbe mehetnek a használtcikk-kereskedők

A jogszabály kritikusai szerint a törvény így könnyen csődbe viheti Japán 300 ezer elektromos készülékekre specializálódott használtcikk és antik boltját, amelyek forgalma eléri az évi 500 millió fontot, vagyis 185 milliárd forintot.

A legsúlyosabb csapást várhatóan az elektronikus hangszerek kereskedelmére méri majd a jogszabály. Hideki Matsutake zeneszerző, a Japán Szintetizátor-programozók Egyesületének elnöke szerint a zenészek új generációira katasztrofális hatása lehet a törvénynek. "A legtöbb zenész kevés pénzből kezdi el, így a használt hangszerek kereskedelme életbevágóan fontos. Ez a jogszabály a fiatal zenészek ambícióját pusztítja el" - fogalmazott a zeneszerző.

Börtönbe is juthatnak

A japán nagyközönség dühét tovább fűtötte, hogy az illetékes minisztérium nem tájékoztatta megfelelő módon a közvéleményt a törvényról. Bár a jogszabályt 2001-ben fogadták el, az érintettek túlnyomó része csak a múlt héten hallott róla.

A hír hatására a használtcikk és antik boltok tulajdonosai irreálisan nagy árengedményeket hirdettek meg, attól tartva, hogy április 1-je után értéktelenné válik portékájuk. A büntetés ugyanis egy hiányzó biztonsági tesztért akár egy éves börtönbüntetés, és 500 ezer fontos, vagyis 180 millió forintos bírság is lehet.

Ellenőrizetlen készülékek birtoklásáért ugyanakkor nem jár büntetés, így a japánok, kihasználva az utolsó heteket és az alacsony árakat, máris megrohanták az üzleteket.