Ötven felett jobb a szex

Infostart
2006. február 23. 05:55
Az ötvenes éveiben járó férfiaknak kielégítőbb a szexuális életük, mint a harmincasoknak - derül ki norvég és amerikai kutatók felméréséből.

A 20 és 79 év közötti férfiak megkérdezésével készült tanulmány arra az eredményre jutott, hogy bár a korral egyre több a férfiak szexuális problémája, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevésbé kielégítőnek tartják szexuális életüket, mint a fiatalok - mondta Sophie Fossa professzor, az oslói Rikshospitalet-Radiumhospitalet Trust kutatója.

A felmérésben résztvevő 1.185 férfit arra kérték, hogy egy 0-tól 4-ig terjedő skálán értékeljék szexuális életüket.

A legmagasabb pontszámot a huszonévesek érték el 2,79-es átlaggal, az elégedettségi ranglista második helyére pedig 2,77-es átlaggal az ötvenes éveikben járók kerültek.

A negyvenesek eredménye 2,72 pont lett, a harmincasok pedig csupán 2,55 pontos átlagot értek el.

Az elégedettségi szint a 60. életév betöltése után már jelentősen csökken: a hatvanasoknál 2.46 pontra, a hetvenes éveikben járó férfiaknál pedig 2,14 pontra.

Ronald Bracey brit pszichológus, a téma szakértője szerint az eredmény nem meglepő: a harmincas és még a negyvenes éveikben járó férfiak is túl sokat stresszelnek, például a karrierjükkel összefüggő dolgokon ahhoz, hogy élvezni tudják a szexet.

Mire elérik az ötvenet, addigra általában letisztul, hogy mit is akarnak az élettől, kevésbé érdekli őket, mit gondolnak róluk mások, és kevésbé aggódnak amiatt, hogy miként teljesítenek.