Száműzöttként él hazájában a brit trónörökös

Infostart
2006. február 22. 09:34
A brit trónörökös több mint 20 éve szórakoztatja alattvalóit a legkülönbözőbb témákat érintő rendszeres véleménynyilvánításaival, amiket sokan egyszerűen egy kiváltságos arisztokrata különc tűnődéseinek tartottak. Most azonban kiderült: Károly herceg nagyon is komolyan gondolja tetteit, száműzött, szakadár aktivistaként tekint magára, aki a népszerűtlen ügyekért is fellép.

Károly herceg rendszeresen nyilvánít véleményt a legkülönbözőbb ügyekben. Beszélt már a modern építészettől a klímaváltozáson keresztül a BBC királyi tudósítójáig mindenről, többek között arról is, milyen jó hatása van annak, ha az ember beszél növényeihez.

A londoni legfelsőbb bíróságon most olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek betekintést adnak annak a hercegnek a pszichéjébe, aki tavaly egy amerikai újságírónak úgy fogalmazott: a brit nép csak akkor veszi majd komolyan, ha már a föld alatt van.

Alkotmányos kötelesség?

Károly herceg - volt helyettes magántitkára, Mark Bolland szerint - nemcsak a Dalai Lámával, az elnyomott tibeti nép szellemi vezetőjével azonosítja magát, de egyenesen alkotmányos kötelességének tekinti, hogy a kormány tagjainak tudtára adja: mit gondol az aktuális kérdésekről.

Az egykori magántitkár szerint azonban a herceg ennél is tovább ment, és olyan politikai lépéseket is felvállalt, amelyek akár alkotmányos szerepét is veszélyeztethetik.

Kína ellen

Egyszer például tiltakozásul nem ment el a kínai elnök által adott fogadásra, hogy kimutassa: nem ért egyet a kínai vezetéssel. Károly herceg ráadásul tett arról is, hogy lépésével behatóan foglalkozzanak a brit lapok.

Mark Bolland beszámolóját a The Mail on Sunday hozta nyilvánosságra, amely korábban a trónörökös személyes naplójából közölt részleteket. A beszámoló eredetileg abban a bírósági perben hangzott el, amelyet maga Károly herceg indított, hogy megakadályozza a naplórészletek további publikálását.