A britek "fülön csípik" a nemtetsző fiatalokat

Infostart
2006. február 16. 15:49
A közeli szórakozóhelyről jövet az ablaka alatt hangoskodnak a fiatalok? Rendszeresen megdobálják a kutyáját vagy macskáját? Vagy elijesztik vevőit a bolt előtt ácsorogva? Nagy-Britanniában már megtalálták a megoldást: a tinédzser-riasztó készülék a felnőttek számára nem hallható, magas frekvenciájú hanggal üldözi el a 20 évnél fiatalabbakat.

A készülék kívülről egy egyszerű, fekete, falra szerelhető doboz, de ha bekapcsolják, akkor a belsejéből olyan éles hang árad, amit a tizenévesek hosszabb távon képtelenek elviselni.

Mivel az öregedéssel együtt az emberek hallása is romlik, és először a magas hangokat észlelő képesség vész el, a felnőttek túlnyomó többsége mindebből semmit nem érzékel.

A tinédzser-riasztó ötletgazdája Howard Stapleton volt, aki megunta, hogy a tizenévesek mindig a boltja előtt gyülekeznek.

A férfi saját gyerekeit használta kísérleti alanyként, és addig módosítgatta a hangmagasságot, amíg elérte, hogy négy gyermekét őrületbe kergesse a hang, miközben ő és menyasszonya semmit nem hallott.

Nagy-Britanniában már több helyi rendőrség és önkormányzat is jóváhagyta az eszköz alkalmazását, és úgy tervezik, hogy fel is szerelik a fekete dobozokat a legproblémásabb helyekre.

A tinédzser-riasztó azonban nem olcsó mulatság, a hangja miatt "szúnyognak" is becézett készülékért 622 fontot, azaz több mint 220 ezer forintot kérnek.