eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tilos így ajánlásokat gyűjteni

Zaklatás nélkül gyűjthetnek csak ajánlásokat az áprilisi országgyűlési választáson induló pártok, illetve jelöltek, nem kérhetik a választók ajánlását munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint tömegközlekedési járműveken.

A 106 országgyűlési egyéni választókerületben csak az a jelölt indulhat, aki összegyűjtött 500 érvényes ajánlást.

A jelöltek az ajánlásokat ajánlóíveken gyűjthetik, ezeket az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától (oevi) kell igényelniük a független jelölteknek és a jelölőszervezeteknek. Az oevi-k legkorábban február 19-én adhatták át az ajánlóíveket: ezeken szerepel az ajánlóív sorszáma, hitelesítő bélyegzőlenyomat, a jelöltként indulni szándékozó választópolgár neve, a jelölőszervezet megnevezése (vagy a független jelölés ténye). Az oevi nyilvántartja, hogy egy-egy jelölőszervezetnek, illetve független jelöltnek hány ajánlóívet adott át.

Az ajánlóíven fel kell tüntetni annak a nevét és aláírását is, aki az ajánlásokat gyűjti, vagyis bárki csak a hitelesített ajánlóív birtokában jogosult ajánlást gyűjteni.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás nem vonható vissza.

A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető. A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon, ez bűncselekménynek minősül.

Ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek, a jelölt, illetve a párt aktivistája a munkájáért kaphat pénzt.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha az ajánló választópolgár feltüntette a nevét, személyi azonosítóját, lakcímét és anyja nevét. A választópolgár adatait más is rávezetheti az ajánlóívre, de azt mindenképpen a választópolgárnak saját kezűleg kell aláírnia.

Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Ajánlásokat az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. Nem lehet azonban ajánlást gyűjteni munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési járműveken, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, iskolákban, kórházakban és rendelőkben.

Az ajánlások érvényességét - azt, hogy a választópolgár adatai megegyeznek a központi nyilvántartásban szereplőkkel, illetve, hogy a választópolgár a lakóhelye szerinti választókerületben ajánlott-e jelöltet - a választókerületi választási iroda ellenőrzi.

A választókerületi választási irodák érvényesnek fogadják el azokat az ajánlásokat is, amelyeket az ajánlási szabályokat betartva gyűjtöttek, a választópolgár az ajánlóíven valamennyi adatát feltüntette és az alapján a választópolgár egyértelműen beazonosítható, de ajánlása adásakor egyes adataiban csekély mértékű eltérés tapasztalható az ajánlóíven a központi névjegyzék adataihoz képest. Ilyen csekély mértékű eltérés a többi között az, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha a saját vagy az anyja több keresztneve közül csak az elsőt tüntette fel, illetve, ha az ajánló a lakcíme településadatát rövidítve írta az ívre, de elfogadják a helyesírási tévedést és a lakcímkártyán még át nem vezetett címregiszter-változást is.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat, eddig az időpontig kell bejelenteni - és az ajánlóíveket leadni - az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson.

Ajánlóív - mivel személyes adatokat tartalmazhat - nem maradhat a jelöltként indulni szándékozónál, illetve a jelölőszervezetnél, mivel az összes ajánlóívet (azokat is, amelyeken egyetlen ajánlást sem tettek) kötelesek átadni a választási irodának.

Aki elmulasztja leadni az összes ajánlóívet, megbírságolják. A bírságot a választási bizottság szabja ki hivatalból, ennek összege minden be nem nyújtott ajánlóív után tízezer forint. Nem szabható ki bírság a leadási határidőt követő napon benyújtott, aláírást nem tartalmazó ajánlóív után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×