eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mától megint jönnek, kopogtatnak

Mától megint jönnek, kopogtatnak

Hivatalosan is megkezdődött a választási kampány, hétfőtől pedig már igényelhetők az ajánlóívek, tehát a héten már felkereshetik otthonaikban a választókat az aláírásgyűjtő aktivisták.

Hétfőtől igényelhetnek ajánlóíveket a már nyilvántartásba vett politikai jelölőszervezetek az április 8-i parlamenti választásokon való induláshoz. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője korábban az InfoRádió Aréna című műsorában kitért arra is, hogy ha a jelölőszervezetek pártszövetségben indulnak a választáson, mint a Fidesz-KDNP vagy az MSZP-Párbeszéd, akkor ezt ajánlóíveiken is jelezniük kell.

"Ha közös jelöltet akarnak, akkor közösen kell igényelniük az ajánlóíveket, és az ajánlóívekkel kezdhetik el az ajánlások gyűjtését. Minden egyéni választókerületben minden egyéni jelöltnek ötszáz aláírást kell összegyűjtenie, a jelöltállítás határideje március 5." - mondta Pálffy Ilona.

Az ajánlásokat a pártoknak a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk, ezek a szervezetek döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Egy jelölt csupán egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést, egy választópolgár azonban több jelöltet is ajánlhat – tette hozzá Pálffy Ilona.

"A választópolgárnak a lakóhelye szerinti választókerületben lehetősége van minden jelöltet támogatni, de jelöltenként egy aláírással. Ha van olyan választópolgár, aki a jelölési időszak alatt elköltözik egyik választókerületből a másikba, ott is valamennyi jelöltet támogathatja az aláírásával" - adott tájékoztatást Pálffy Ilona.

A kiállított jelöltek száma a jelölőszervezetek országos listaállítása szempontjából is fontos, mivel országos listát csak az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, a 106-ból legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listára leadott szavazatok 93 országgyűlési mandátum sorsát döntik el. Az országos listákat legkésőbb március 6-án kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×