eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hétfőn le kell adni az összes ajánlóívet

Az ajánlást tartalmazó ajánlásgyűjtő íveket legkésőbb hétfőn vissza kell vinniük a jelölteknek a választási irodákba, különben ívenként tízezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az ajánlásokat. Az íveken szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, az egyéni választókerületi választási irodák ennek alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át. A jelöltek, jelölőszervezetek hétfőn 16 óráig gyűjthetik az induláshoz szükséges ajánlásokat, az íveket legkésőbb ezen a napon vissza kell vinni a választási irodákba.

Aki elmulasztja leadni az összes átvett ajánlóívet - függetlenül attól, hogy miért nem vitték vissza - a választási bizottság megbírságolja. A bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után tízezer forint. Nem szabható ki bírság a leadási határidőt követő napon benyújtott, aláírást nem tartalmazó ajánlóív után.

Az ajánlóíveket vissza nem adó jelöltekre és pártokra kirótt büntetéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be. Négy évvel ezelőtt mintegy 38 ezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, ezért az egyéni választókerületi választási bizottságok összesen több mint 1,9 milliárd forint büntetést szabtak ki 59 pártra, pártszövetségre, illetve jelöltre. Négy évvel korábban még minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 ezer 750 forintos bírságot kellett kiszabni. A későn visszavitt ajánlóívek miatt kiszabott bírságokból mindössze négymillió forint büntetést fizettek be a pártok a Nemzeti Választási Iroda számlájára, a többi büntetés behajtása a NAV feladata volt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×