Új időszak kezdődik ma Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. február 17. 08:01
Szombaton hivatalosan is megkezdődik a választási kampány. Íme az ehhez kapcsolódó legfontosabb határidők.

Az április 8-ai választást megelőző 50. napon, tehát szombaton veszi hivatalosan is kezdetét a választási kampány.

A választási eljárási törvény értelmében kampánytevékenységnek számít, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

A választópolgároknak február 19-ig kell kézhez kapniuk a Nemzeti Választási Iroda által feladott választási értesítőjüket. Amennyiben valaki ezt nem kapta meg, akkor a helyi jegyzőnél, tehát a helyi választási iroda vezetőjénél jelezheti a pótlás iránti igényét. Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával,

április 6-ig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

A nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak március 24-ig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál, a magyarországi lakhelyre bejelentett, ám külföldön tartózkodó választópolgárok pedig akkor szavazhatnak Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain, ha a lakóhelyük szerinti jegyzőnél március 31-ig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

A pártok tevékenysége

Ami a pártokra vonatkozik, a jelölőszervezetek mától gyűjthetik az erre igényelt ajánlóíveken a választópolgárok aláírásait jelöltjeik állításához. Ha sikerül összegyűjteniük jelöltjeikhez az előírt 500 érvényes ajánlást, a dokumentumokat március 5-éig adhatják le a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listákat legkésőbb március 6-án kell bejelenteni, szintén a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Április 8-án, a választás éjszakáján ugyan várhatóan közöl előzetes eredményt a Nemzeti Választási Iroda, ám a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg.

Tehát az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én,

a választás országos eredményét pedig április 27-én hozzák hivatalosan nyilvánosságra.

Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia.