eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Feldarabolják a Közlekedési Múzeumot

Az űrhajózási gyűjtemény például vidékre kerülne. Új múzeumépületet is építenek majd.

Mindenképpen barnamezős beruházásban, lehetőleg valamilyen kevéssé hasznosított vagy teljesen kihasználatlan vasúti területen épülhet fel az új Közlekedési Múzeum. A tervek szerint komoly profiltisztításra készül a múzeum vezetése, amiből más kiállítóhelyek, tárlatok is nyerhetnek. A folyamat végére akár több izgalmas kiállítás is létrejöhet - mondta a Magyar Időknek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Vitézy Dávid szerint egyelőre nem tudni, mikor nyílhat meg az új Közlekedési Múzeum, jelenleg az egész projekt az újratervezési szakaszban tart. A városligeti helyszínről ugyanis kiderült, hogy még föld alatti bővítéssel sem lehetne ott elhelyezni a megújuló tárlatot.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint jelenleg a lehetőségeket vizsgálják, a végeredményről Vitézynek szeptember végéig kell jelentést készítenie a kormány számára. Most korábbi vasúti ingatlanokon néznek körül, az egyik lehetőség a MÁV korábbi telephelye, az Északi Járműjavító dízelcsarnoka.

A Városligetben körülbelül kilencezer négyzetméter volt a nettó kiállítótér, ennél maximum kétszer nagyobb lehet az új - mondta Vitézy Dávid, hozzátéve: a városligeti épület inkább alkalmas az intézményhez tartozó Műszaki Múzeum otthonának, ahol a magyar feltalálók és a hazai innováció történetét lehet bemutatni.

A HÉV-ek állami kezelésbe adásával a BKV által működtetett tömegközlekedési gyűjtemény "területen kívül" maradt. Ennek sorsáról Vitézy Dávid azt mondta: a víziója az, hogy minden mozgásképtelen jármű kerüljön a Közlekedési Múzeum új központjába, és minden olyan jármű, amely működik és tud utast szállítani, a BKV nosztalgiajárat-flottájába.

Az űrhajózási gyűjteményről szólva közölte: nincs ellenére az, hogy a Közlekedési Múzeum birtokában lévő műtárgyak, relikviák az első magyar űrhajós szülőfalujába, Gyulaházára kerüljenek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2017. augusztus 19. 08:07
×
×
×
×