Nyitókép: Pixabay

Ismét lesz magyar nagykövetség Örményországban

Infostart
2024. október 23. 15:38
Egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet intézkedik a megnyitáshoz szükséges lépésekről.

Örményországban jelenleg nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, miután az örmény fél a diplomáciai kapcsolatokat 2012. augusztus végén egyoldalúan felfüggesztette a "baltás gyilkos" Azerbajdzsánnak történt átadása miatt. Örményország vonatkozásában a konzuli ügyintézést, feladatokat a grúz fővárosban, Tbilisziben lévő Magyar Nagykövetségen működő konzul látja el. Magyarország és Örményország diplomáciai kapcsolata 2023-ban állt helyre.

Most egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből kiderült: ismét magyar nagykövetség nyílik Jerevánban, ahol mások mellett egy "migrációs szakkonzul szakdiplomata" is dolgozik majd. Erre elsőként mintegy 1,1 milliárd forintot különített el a kormányzat, a vonatkozó feladatokat döntő részben a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak kell végrehajtania.

Örményország évek óta közeledik az EU-hoz, vízumkönnyítési megállapodás már született, az ország most a vízummentességet szeretné elérni. A felek nemrégiben sikeresen lezárták az új EU-örmény együttműködési keret-megállapodás kidolgozására irányuló tárgyalások előkészítését, meghatározva a tárgyalóküldöttségek mandátumát.