Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor péntek reggel: az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél

Infostart
2024. október 18. 07:57
A miniszterelnök péntek reggel ismét hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak "a három csütörtöki csata" után. Hosszan beszélt az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról, a brüsszeli magyar belpolitikai csatáról, az európai emberek és kormányaik szembenállásáról is. Szerinte 2025 elején lesz Európában "nagy csodálkozás".

Péntek reggel terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak.

Háborús álláspont - "Magyarország egyedül"

Elmondta, Ukrajnával kapcsolatban "többiekre" és "mire" bomlik az EU-tagállamok mezőnye.

"Ma az összes többi EU-tagállam benne van egy háborúban, mind arról beszélnek, hogy vívnak egy háborút Oroszország ellen. Az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél. Mi legelőször tettük világossá, hogy ez nem jó stratégia, a konfliktust a fronton nem lehet elrendezni" - vont mérleget a csütörtöki EU-csúcs tanulságait levonva a kormányfő.

Szerinte nem szabad tönkretenni az európai kereskedelmet és energiarendszert, nem szabad inflációt generálni, energiaárakat emelni, versenyképességet csökkenteni, mert "ennek a vége vereség lesz".

"Itt állunk most. A másik 26 állam azt hallgatta, hogy az ukrán elnöknek van egy győzelmi terve. Mije volt eddig?" - tette fel a kérdést.

Kívánta az ukránoknak, hogy "legyen igazuk", de jelezte, Magyarország ebben a háborúban nem vesz részt.

Személyesen nem gondolja, hogy Ukrajna atomhatalommá fejlesztené magát, de "megriad ettől az ember".

Jó ötletnek tartaná, hogy az erő pozíciójából tárgyaljunk, "de gyengék vagyunk", vélekedett Európáról. "Szerintem a jó ötlet, hogy ne harcoljunk, kössünk békét" - tette hozzá.

A tüzet szerinte a legerősebben az Európai Néppárt fújja, élén a német Manfred Weberrel.

Brüsszel és Budapest

Reagált arra az ábrázolásra is, amelyen ő áll egy vörös háttér előtt, "ideje távozni" felirattal angol nyelven. Szerinte ebben benne van a háborús álláspont is, de "az Európai Néppárt most szintet lépett", közölve, hogy melyik párt jöjjön a Fidesz helyett kormányon Budapesten. Azt valószínűsíti, rossz néven veszik a németek mások mellett, hogy az ő multijaikat is adóztatja a magyar kormány. De eszébe jut erről Petőfi Sándor Mit nem beszél az a német című verse.

"Akár békén is hagyhatnának bennünket, aztán meglátjuk a végén, mi lesz. A probléma az, hogy közben, amit mit csinálunk, az nagyjából az, amit a többi európai nép is látni szeretne otthon; ma mindenki a migráció ellen van" - kötött rá egy másik témára Orbán Viktor.

Kijelentette, Magyarországon nincs migrációs krízis, mert "nem engedtük be a migránsokat".

"Magyarország egy példa az európai emberek szemében a saját kormányukkal szemben. Ebben az országban fizetik az emberek a legkevesebbet az áramért meg a gázért. Az európai emberek azt kérdezik, miért van ez így. Miért van így, hogy ők nyakig állnak a háborúban, mig a magyarok nem? Magyarország most tüske a köröm alatt, egy szálka. Én próbálom ennek a jelentőségét csökkenteni, elmenni a fal mellett, nem provokálom őket, hogy hagyjanak minket békén, csinálják, ahogy akarják" - fejtegette a kormányfő.

Ha szerinte ránézünk a német gazdaságra, azt látjuk, hogy stagnál, máshol is erről beszélnek, míg nálunk lesz egy másfél százalékos növekedés. Másutt este nem lehet kiengedni este a gyerekeket az utcára, "terrorveszély van, nálunk nincs".

"Nekünk nem az az érdekünk, hogy a mellünket verjük és dicsekedjünk, (...) de mindegy, most már ez van" - közölte. Szerinte "Brüsszelben is magyar belpolitikai csata zajlik".

"Fico visszatért"

A csütörtöki nap legfontosabb híre szerinte az volt, hogy Robert Fico visszatért, méghozzá "kirobbanó formában", a jövő héten lesz is egy magyar-szlovák-szerb migrációs csúcs.

Gazdasági megindulás - "lesz nagy csodálkozás"

Szerinte lesz nagy csodálkozás, amikor 2025-ben az első gazdasági számok kijönnek, az új gazdaságvédelmi akcióterv lábait pedig szerinte egy nemzeti konzultációval fogják megvetni.

Azt tervezi, hogy Magyarország el fog lépni a versenyben, de ebben kockázat van és rengeteg munka kell hozzá, a lényeg, hogy "saját gazdaságpolitikai utat kell járni".

Szurkol Donald Trumpnak, de imádkozik is, hogy ne sodródjunk bele a háborúba és "ne legyen több győzelmi terv" - adott hangot reményeinek.

Ezt követően arról beszélt, hogy a migrációs politikája miatt pénzügyi terhet raktak "migránsmentes övezetként" Magyarországra, de a kormánynak az emberek lakhatására, a családtámogatásra és a vállalkozásokat segítő Demján Sándor programra kell koncentrálni, ezeket is meg fogja szerinte erősíteni a nemzeti konzultáció.

Versenyképességi fordulat - azonos problémafelismerés, különböző megoldások

Szerinte a versenyképességi válsággal kapcsolatban "nem az ész hiányzik", ezt a a volt olasz miniszterelnök által fémjelzet Draghi-jelentés is mutatja. Számos oka van viszont, hogy meg tudnak-e küzdeni a problémával az államok vagy sem, szerinte Magyarország meg tud, de nem úgy, hogy 3-4-szer akkora energiaárat fizet, mint a versenytársak, magasabb adókat fizet, "Nyugaton rajtunk kívül senki nem csökkentett adókat az elmúlt időszakban" - jegyezte meg.

Nem ajánlja a sündisznóállást, sokkal inkább versenyt szeretne, saját reformokat.

"Ha nem versenyzünk, hanem bezárkózunk, akkor rosszul fogunk járni. Minden céggel, amelyik versenyképes, együtt kell működnünk, hogy nekünk is hasznunk legyen" - zárta gondolatait.