Nyitókép: Unsplash

Mérgező anyag kerülhetett az egyik szennyvíztelep rendszerébe

Infostart
2024. október 16. 19:07
A rendőrség közérdekű üzem működésének megzavarása miatt nyomoz a vértesacsai szennyvíztelepen történt rendkívüli mérgezés ügyében.

Rendkívüli mérgezés történt, mely elérte a szennyvíztisztító telepet – tájékoztatta Vértesacsa lakosait Kara Nikoletta, a település polgármestere október 12-én. A szolgáltató rendőrségi feljelentést tett az ügyben, valamint megkezdte a probléma elhárítását - írja a feol.hu híradása nyomán az Index. Hozzáteszik, a vármegyei portál információi szerint a mérgezésnek nincs köze az ivóvízhez.

Kara Nikoletta polgármester hétfőn reményét fejezte ki, hogy a szakemberek mielőbb rájönnek, mi okozza a telepen a problémát. A Fejérvíz Zrt. a megyei portál megkeresésére azt válaszolta, október 8-án tapasztalták a kollégák a szennyezést.

A helyszínen végzett elsődleges laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ismeretlen eredetű vegyi anyag került a csatornahálózaton keresztül a szennyvíztisztító telepre és az ott lévő iszap biológiáját megváltoztatta.

A társaság azonnali hatállyal értesítette a befogadó vízhasználóit és a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályát, valamint ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Bicskei Rendőrkapitányságon - írják.

A szennyezés eredetének felderítése érdekében a rendszer három közterületi átemelőjét és a veszélyes anyagokkal dolgozó közületi felhasználók háziátemelő aknáit a társaság folyamatosan ellenőrzi. A telepen megkezdték a technológia újbóli bedolgozását, a folyamatot akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal folyamatosan nyomon követik.

Az eset a környékbeli települések ivóvízellátását nem veszélyezteti, a vállalat mindenhol felszín alatti vízbázisból szolgáltatja az ivóvizet.