Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Katonai besorolás a Déli Körvasútnál – itt a bírósági döntés magyarázata

Infostart / MTI
2024. október 16. 19:30
A Fővárosi Törvényszék keddi döntésével ismételten megsemmisítette a Déli Körvasút építése kapcsán kiadott környezethasználati engedélyt.

A törvényszéki közlemény szerint az ítéletben megállapították, hogy a vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseinek téves értelmezése folytán nem az eljárásra illetékes Pest Vármegyei Kormányhivatal (másodrendű alperes), hanem a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal (elsőrendű alperes) járt el az ügyben. Ezért az illetékesség hiányában meghozott jogszabálysértő döntést megsemmisítette a törvényszék és új eljárás lefolytatását rendelte el.

A törvényszék felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes sajtóorgánumokban megjelentekkel szemben

a bíróság nem döntött és nem is dönthetett a Déli Körvasút katonai célú építménnyé történő kijelöléséről, mint ahogyan az építkezés felfüggesztéséről sem.

A Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban volt ügyben ugyanis nem ez volt a per tárgya. Mint írták, a per tárgyát az képezte, hogy az említett kormányrendelet téves értelmezése okán az ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal járt el és adta ki 2023. november 24-én az újabb környezetvédelmi engedélyt. A felperesek ezen határozattal szemben kezdeményeztek közigazgatási pert, amelyben – többek mellett – vitatták, hogy a megfelelő hatóság hozta-e meg a döntést.

A bíróság a felperesek kereseti kérelmére tekintettel vizsgálta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékességét, ennek során figyelembe vette, hogy a kormányrendelet akként rendelkezik, hogy a honvédelmi és katonai célú sajátos építményfajtákra vonatkozó előírásokat kizárólag az e rendeletben meghatározott terjedelemben kell a közlekedési építményre alkalmazni.

Ebből a bíróság azt a következtetést vonta le, hogy azon jogszabályi előírások, amelyek bár honvédelmi és katonai célú sajátos építményfajtákra vonatkoznak, de a kormányrendelet az alkalmazásukra kifejezetten nem utal, a közigazgatási eljárás során nem voltak alkalmazhatóak.

Figyelemmel tehát arra, hogy a kormányrendelet nem írta elő, hogy a honvédelmi létfontosságú rendszerelemmé történő kijelölés befolyásolná a környezetvédelmi ügyekben eljáró hatóság illetékességét, továbbra is a Pest Vármegyei Kormányhivatal maradt az illetékes hatóság - írta a Fővárosi Törvényszék, rámutatva arra, hogy ebből következően pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal jogszabálysértő módon, illetékesség hiányában járt el az ügyben.

Mindezekre figyelemmel semmisítette meg a bíróság a döntést, és rendelt el új eljárást.

Megismételték, tehát nem arról döntött a bíróság, hogy "jogszabálysértő módon került volna sor a Déli Körvasút katonai célú építménnyé történő kijelölésére, hanem arról, hogy annak ellenére, hogy a honvédelmi létfontosságú rendszerelemmé történő kijelölésre sor került, ez nem vonta maga után jelen ügyben valamennyi, a katonai célú építményekre vonatkozó jogszabályi előírás alkalmazását."