Nyitókép: MTI/Varga György

Mi jön még, a Balaton is kibillent a medréből

Infostart
2024. október 11. 05:24
A Kirk hurrikán még a magyar tengeren is gondot okozott.

Elmozdította a Balatont az erős szél csütörtök délben – mondta Csonki István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyugalmazott igazgatója a veol.hu-nak.

Korábban a HungaroMet azt írta, hogy Európa partjait elérte egy olyan ciklon, amely a korábban aktív, Kirk nevű hurrikánig követhető vissza, ez a ciklon térségünkben kiadós csapadékot és erős szelet okoz, ez pedig „kibillenti” majd a Balaton vízszintjét.

Csonki István megerősítette: valóban kilengett a Balaton, a tó hosszirányban mozdult el 40 centimétert, az erős szél miatt. Így a Balaton vízszintje Balatonakarattyánál 78 centiméter, Balatonaligánál 118 centiméter volt csütörtök délben.

A jelenség nem kivételes, 2020 februárjában egyméteres különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízállás között, amikor kilengett a Balaton.

Ahogy csillapodik a szél, a tó is megnyugszik, visszarendeződik minden.

A HungaroMet arra is felhívta a figyelmet, hogy a hurrikánok olyan, a mérsékelt övi ciklonoknál kisebb méretű, de erősebb szelet okozó légörvények, amelyek az energiájukat a meleg tengerből nyerik. Minél melegebb a tenger, annál több vízgőzt képesek felvenni, amely a hurrikánban feláramolva és kondenzálódva hatalmas mennyiségű csapadékot okoz, felfűti és forgásba hozza a rendszert – írták.

Megjegyezték, a nyílt óceán bizonyos fokig "kordában tartja" a hurrikánokat, ugyanis ha nagyon megerősödik a szél, akkor az mélyen felkeveri és a felszínre hozza a hidegebb tengervizet, ami gyengíti a légörvény erejét.

Abban az esetben azonban, ha a hurrikán sekélyebb és melegebb tenger fölé kerül, ez a fékező mechanizmus megszűnik és a hurrikán felerősödik. Amennyiben a hurrikán kontinens fölé sodródik, már nem áll rendelkezésére a meleg tengervíz és a légörvény gyorsan veszít az erejéből.