Nyitókép: Oleksandr Filon/Getty Images

Ijesztően sok kamaszt keres a rendőrség

Infostart
2024. október 9. 08:25
Az elmúlt hetekben riasztóan sok fiatalkorú tűnt el Baranyából. Számos eltűnt kamaszt a komlói és a szigetvári rendőrkapitányság keres, de a pécsi és mohácsi hatóságokhoz is érkeztek bejelentések. Az érintettek többsége 16-18 éves, de akad olyan is, aki mindössze 13 esztendős.

Az rendőrségi híreket figyelve felmerül a kérdés: vajon mi állhat az esetek mögött? A rendőrség tájékoztatása szerint az eltűnt személyek jelentős része 18 év alatti, akik közül sokan szerencsére néhány nap elteltével előkerülnek – írja a bama.hu, hozzátéve: kiskorúaknak gyakran többször is nyoma veszik egy éven belül, mert engedély nélkül távoznak otthonról vagy a kijelölt gondozási helyükről.

Sajnos az is tény, hogy a gyermekotthonokból is gyakran tűnnek el tinédzserek, mind országosan, mind vármegyei szinten. A vármegyei hírportál felületén csak 2024 januárja óta legalább húsz alkalommal jelent meg rendőrségi hír arról, hogy gyermekotthonból veszett nyoma egyeseknek, szerencsére általában csak ideiglenesen – jegyzik meg.

A Baranya vármegyei rendőrség a lap megkeresésesére arról tájékoztatott, hogy ilyen rövid időintervallumban még nem lehet különösebb trendet megállapítani, sem következtetést levonni. Ismét hangsúlyozták, az eltűnések többsége általában véve is a kiskorúakat érinti, akik jellemzően két-három napon belül előkerülnek, legyen szó Pécsről, Mohácsról, Komlóról vagy Szigetvárról.

Kiugró eltérésről egyelőre nem tudnak beszámolni, és mint megerősítették, az éves trendek alapján sincs arra utaló jel, hogy mostanában ugrásszerűen tűnnének el fiatalok Baranyából.

Ugyanakkor a fiatalok ügye mindenképp odafigyelést igényel, s mindannyiunk felelőssége, hogy figyeljünk egymásra, és segítsünk abban, hogy az eltűnt kamaszok mielőbb épségben hazatérhessenek. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy aki bármilyen információval rendelkezik a keresett személyeket illetően, jelezze azt a hatóságnak.

A keresett fiatalok fényképei és személyleírásai elérhetők a rendőrség honlapján.