Nyitókép: Michael H/Getty Images

Nagy szigorítás lépett életbe itthon

Infostart
2024. október 8. 11:02
Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket vezet be a kormány: a rákkeltő, a génkárosító, a magzatkárosító anyagokat és bizonyos nehézfémeket, a nikkelt, a kobaltot és a mangánt érinti a korlátozás - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Raisz Anikó elmondta: a mangán esetében ötödére, míg nikkel és a kobalt esetében a felére csökkentették a határértéket. Az NMP magzatkárosító anyag határértéke eddig 150 milligramm volt, most pedig köbméterenként egy milligrammban határozták meg. Az összes magzatkárosító anyag levegőbe történő kibocsátást hasonló mértékben csökkentették.

A már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosított a kormány 2028 januárjáig, de

a szombaton életbe lépett szigorúbb kibocsátási szabályokat az új beruházóknak már be kell tartaniuk.

Azon beruházóknak, akiknek már folyamatban van az engedélyezési eljárása, 2027-től kell megfelelniük az előírásoknak.

Megjegyezte: a határértéket érintő uniós szabályok már eddig is érvényben voltak, s ezeket eddig is betartották, de a kormány úgy látta, hogy ez egy olyan terület, ahol érdemes szigorításokat bevezetni.

Az államtitkár szerint nem ez az egyetlen terület, ahol szigorítottak, hiszen szeptember végén lépett hatályba az a jogszabály, amely kiterjeszti a környezeti hatásvizsgálati eljárás készítésének kötelezettségét.