Nyitókép: Unsplash

Ingatlantulajdonosok, figyelem: csak óvatosan a csemetékkel és a fűrésszel

Infostart
2024. október 5. 05:40
Kevesen tudják, de a közterületre ültetett fák automatikusan az önkormányzat tulajdonába kerülnek, még akkor is, ha a lakók saját költségen ültették. Így a kivágásukhoz is hatósági engedély kell.

Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy még ha nincs is beépítve, a házuk előtti, kerítésen kívül eső terület már közterületnek számít, ezért ott engedély nélkül nem lehet fákat, bokrokat sem ültetni, sem pedig kivágni - írja a sokszinuvidek.24.hu. Aki mégis megteszi, az büntetésre, és akár más következményekre is számíthat.

A lap leszögezi: fontos tudni, hogy a közterületre ültetett fák automatikusan a helyileg illetékes önkormányzat tulajdonába kerülnek, így adott esetben a kivágásukhoz is hatósági engedélyre van szükség, akkor is, ha a lakók önköltségen telepítették.

Legtöbbször a fa árnyékoló hatását, a levélhullással járó szemetelését, vagy éppen a parkoló autók előli helyfoglalását szokták a kérvényezők indokként feltüntetni, ám ezek nem elégséges érvek.

Ha viszont valóban súlyos problémát, kockázatot jelent egy utcai fa, abban az esetben a jegyzőnél lehet kérvényezni az engedélyt a kivágásra. Leginkább a törés- és kidőlésveszély, a járda járhatatlanná tétele számít elfogadható indoknak, de az is méltányolható alapnak számít, ha a fa gyökérzete kárt tesz az épületben.

Ha valaki az utcafrontra szeretne fát telepíteni, akkor érdemes nagyon alaposan megfontolni, hová és milyen fajtát ültetünk, ugyanis ha bekerül a földbe, akkor az eddigiek értelmében már csak komoly indokkal távolítható el onnan - írja a lap.

Hozzáteszik, utcafronti fatelepítéskor érdemes lehet kertészeti szakember segítségét kérni, mert vannak olyan invazív fafajták is, melyek közterületi telepítése tilos. Ilyen a fehér akác, az amerikai kőris, a mirigyes bálványfa, a kései meggy, vagy éppen a zöld juhar. Ha ezek közül valamelyik kikerül a ház elé, akkor egyrészt a lakók bírságot is kaphatnak, másrészt a növény eltávolítási költsége is őket terheli.