Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A kormány ismét meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet

Infostart
2024. október 3. 11:25
A tervezet szerint újabb 180 nappal hosszabb lenne októbertől a háború miatt 2022-ben kihirdetett veszélyhelyzet.

A kormany.hu-ra szerdán került fel társadalmi egyeztetésre az igazságügyi minisztérium törvénytervezete, amely alapján a parlament újra felhatalmazná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására - írja a 24.hu. Az október 10-ig véleményezhető szöveg szerint "továbbra is biztosítani kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét."

Orbán Viktor miniszterelnök 2022 májusában jelentette be a háborús veszélyhelyzetet, a kormány felhatalmazást kapott a parlamenttől, hogy olyan rendeleteket alkosson, amelyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, illetve egyéb rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

A kormány annak érdekében, hogy "minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, felhatalmazást kér az Országgyűléstől, hogy a veszélyhelyzetet ezúttal 2025. május 18-ig meghosszabbítsa", azaz folytathassa a rendeleti kormányzást.

A törvény elfogadásához a parlament kétharmados többségének támogatása szükséges.

Szeptember elején a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet is meghosszabbította 2025. március 7-éig, amely mostanra már 9 éve tart.