Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Fontos szabályok a nyugdíj újramegállapításáról

Infostart
2024. szeptember 24. 05:45
A korjatár előtti ellátásban részesülőkre speciális szabályok vonatkoznak.

Miként lehet dolgozni korhatár előtti ellátás mellett és hogyan alakul az ellátás összege a nyugdíjkorhatár elérése után – erről írt az ado.hu.

2024-ben az 1959-ben születettek érik el nyugdíjkorhatárukat a 65. születésnapjukon. Ez az időpont a korhatár előtti ellátásban részesülők számára nagy változást hoz, többek között a munkavégzés terén is. 2012 előtt többféle okból, jogcímen volt lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat (például hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíjat) igénybe venni. Ezek az ellátások a módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kerültek tovább folyósításra az érintett személy nyugdíjkorhatára eléréséig, amely ellátás nem minősül nyugellátásnak. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől az ellátás változatlan összegben, öregségi nyugdíjként kerül tovább folyósításra.

A korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, 2024-ben 4.802.400 forint. Ha valaki túllépi ezt az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától az év december 31. napjáig a korhatár előtti ellátás folyósítása szünetelni kezd. Ha a naptári évben nevezett eléri nyugdíjkorhatárát, a kereseti korlát ezt követően már nem vonatkozik rá, a korhatár betöltéséig a teljes évi keretösszeget felhasználhatja, nem időarányosan kell azt figyelembe venni.

A korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez, járulékfizetése alapján. Mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem nyugdíjas, így szerezhet további szolgálati időt, szemben az öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalókkal.

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően ma már határidő nélkül kérhető. Korábban ez a lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül állt rendelkezésre. Az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető. Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra.