Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Megnyitják a Lajta menti szükségtározót – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. szeptember 17. 21:00
Holnap hajnalban megnyitják a Lajta menti szükségtározót – közölte Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A mesterséges intelligencia vállalati felhasználását szorgalmazza a nemzetgazdasági miniszter. Egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta Várhelyi Olivért az Európai Bizottság elnöke. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Holnap hajnalban megnyitják a Lajta menti szükségtározót – közölte Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Korábban az Országos Vízügyi főigazgatóság szóvivője az Inforádióban elmondta, hogy a szakemberek előkészítették a Mosonmagyaróvár feletti területet. Siklósi Gabriella hozzátett: a Duna vízszintje a Szigetközben most még emelkedik, a tetőzés csütörtökön várható. Hozzátette, hogy a honvédség segítségére most már a Dunakanyarban van szükség, mert ott egyre sűrűbbek a feladatok. Budapesten a tetőzés szombaton valószínű.

Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Duna áradása miatt Szentendre önkormányzata. Pilis Dániel, a város alpolgármestere az InfoRádiónak elmondta: a Duna korzón felépült a mobilgát, de egyes ártéri helyeken, például a Pap-sziget északi részén ez nem véd meg, ezért ott mintegy 100 embernek átmenetileg el kell hagynia otthonát. Kisorosziban 6-8 napos elszigeteltségre készülnek az árvízhelyzet miatt. Molnár Csaba polgármester az Inforádióban elmondta: felkészítették a lakosságot az esetleges kitelepítésre, de az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvetőélelmiszer-ellátás zavartalan legyen.

Jelenleg mintegy 1.400 katona segít az árvízi védekezésben - erősítette meg a honvédelmi miniszter. Szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek a munkákban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Vácnál. Jelenleg 540 kilométer hosszúságban zajlik az árvízi védekezés, ebből 200 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

Csütörtöktől az árvíz miatt lezárják a 2-es út egy szakaszát, a lezárás alatt terelőútnak az M2-es autóutat lehet használni díjmentesen – közölte Sződliget polgármestere. A Vác és Dunakeszi között fekvő településen csütörtöktől várhatóan jövő hétfőig tanítási szünet is lesz. A polgármester az InfoRádióban elmondta: vélhetően a Dunakanyar szinte teljes területén a 2-es úton fognak védekezni az árhullám ellen, ezért várhatóan Verőcén, Kismaroson, Nagymaroson, valamint Zebegényben is lezárják a part menti utakat. Hétfőn a 14-es főúton a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is teljes útzárat léptetett érvénybe.

Az árvíz miatt szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát a fővárosban. A szerelvények üzemkezdettől a Batthyány tér helyett csak a Margit híd, budai hídfőig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig járnak.

Tavaszra elkészül egy olyan kórházfinanszírozási csomag, amely az igazságtalanságok kiegyenlítésére és forrásbevonásra is törekszik – jelentette ki a kórházszövetség elnöke. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: első elemként egy szakami szorzóval próbálják kezelni azt, hogy az egyes szakmai területek alulfinanszírozottak. Hangsúlyozta: a havi finanszírozást meg kell emelni, igazságosabbá kell tenni, és konszolidálni kell az adósságállományt.

További forrásokat ígért az egészségügy fejlesztésére a következő években a pénzügyminiszter. Varga Mihály az Észak-budai Szent János Centrumkórház Budai Traumatológiai Centrumának átadásán beszélt erről. Az idei büdzsében 3200 milliárd forint jut az ágazatra.Varga Mihály ismét úgy vélte: a magyar gazdaság már idén visszatér a fenntartható növekedési pályára, ami további lehetőséget teremt az egészségügyi fejlesztéseknek is.

Három év alatt 40 százalékkal emelkedhet összesen a minimálbér – mondta az ATV - nek a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton úgy fogalmazott: nem biztos, hogy minden évben 11-12 százalékos lesz a minimálbéremelés, lehet, hogy jövőre 14 százalékos lesz, a végén pedig tíz százalékos. Hangsúlyozta: az átlagkereset függvényében történik az emelés.

A mesterséges intelligencia vállalati felhasználását szorgalmazza a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a Portfolio konferenciáján hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztése, amihez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia felhasználást is. Kiemelte: ennek kulcsszerepe lesz majd a munkatermelékenység növelésében.

Javaslatot tett a következő Európai Bizottság tagjaira a testület újraválasztott elnöke. Ursula von der Leyen egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta Várhelyi Olivért, aki az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős. Várhelyi Olivér közösségi oldalán azt írta: a jelölés elismerése a több mint száz éve, a világ élén járó magyar egészségügynek és tudásnak.

Görögország további Európai Uniós segítséget kér határvédelmére. Kiriákosz Micotákisz kormányfő bírálta, hogy Berlin kiterjesztette a határellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében. Az athéni vezetés attól tart, hogy a Görögországban menedéket kérő, de Németország felé tovább utazó emberek fokozott visszaszállítása, valamint az illegális bevándorlók visszafordítása a német határról jelentősen megnövelheti a menedékkérők számát a déli országban.

A Szövetségi Nyomozó Iroda merényletkísérletként tekint a Donald Trump közelében történt fegyveres incidensre. A gyanúsított ellen megtörtént az első vádemelés illegális fegyvertartás miatt, amit még több is követhet. Ryan Wesley Routh mobiltelefonjának cellainformációiból kiderült, hogy a férfi 12 órán át tartózkodott Donald Trump golfpályája közelében, ahol a volt elnököt védő titkosszolgálat emberei vették észre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. szeptember 17.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást