Nyitókép: Unsplash.com

Folyik a víz minden lyukból: záporoznak a bizarr kárbejelentések az esőzés miatt

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. szeptember 17. 08:40
Az árvíz és az extrém időjárás miatt kimagaslóan nagy kártérítésre készülhetnek a biztosítók. Az elmúlt napokban lesett rendkívüli csapadék miatt olyan károkról érkeztek bejelentések, amelyeket korábban nem tapasztaltak az ingatlantulajdonosok: sok háztartásban a konnektorból, az elektromos vezetékekből, és a lámpatestek mellől is folyt be csapadékvíz.

Már most nagyon sok kárbejelentés érkezik a biztosítótársaságokhoz, és ennek a további növekedése várható közeljövőben – fogalmazott az InfoRádióban Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója, hozzátéve: a kárösszegek pontosan még nem láthatók, de

a bejelentett kártípusok és azok aránya alapján valószínűsíthető, hogy mire az eső- és árhullám levonul, rekord összegű kifizetésre kerül majd sor.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy manapság az eső- és viharkárok sokkalta nagyobbak, mint korábban voltak a hasonló időjárási körülmények alkalmával. Elmondása szerint mindez azzal is magyarázható, hogy most például hosszú száraz nyári hónapok során a háztetők faszerkezete kiszáradt, majd több hónapnyi csapadék zúdult rájuk néhány nap alatt. „Ilyenkor szó szerint azt látni a kártípusokból, hogy gyakorlatilag mindenhonnan folyik a víz egy házban, ami eddig talán nem is volt kitéve soha vihar- és esőkárnak.”

A bejelentések alapján sokaknál vízfolyás tapasztalható a konnektorokból, mennyezetről, csillárokból, illetve a padlás olyan területeiről is, ahol korábban hasonlót nem tapasztaltak; ilyen esetekben vélhetően a nagy esőzés elmozdíthatott cserepeket vagy már tesőszerkezeti elemeket – magyarázta Németh Péter, megismételve: „tényleg olyan helyeken találkoznak befolyó vízzel az ingatlantulajdonosok, amelyekről eddig eszükbe sem jutott, hogy onnan bármikor is csapadékvíz jöhet”.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet az, aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az a kárkifizetés, amelyet a kárfelmérést követően kap, a szakértő kifejtette: az év eleji nagy lakásbiztosítási kampány pontosan arról szólt, hogy mindenki aktualizálja a lakásbiztosítását; ha nem is köti újra, gondolja végig. Mindazonáltal, ha valaki elégedetlen azzal a kártérítéssel, amit a biztosítója felajánlott a számára, akkor első körben át kell nézni a szerződést, hogy valóban megfelelő értékű ingóságokra és ingatlanra volt-e megkötve a szerződése, ugyanis ebben szokott lenni a legnagyobb elmaradás, noha maguk a biztosítók is folyamatosan frissítik a szerződéseiket. De azért az ingatlanban történt értéknövekedést nyilván a tulajdonosok tudják pontosan követni – jegyezte meg.

Ha valahol nagyobb értékű beruházás, fejlesztés, felújítás történt az ingatlanban, és ezt nem jelezte a biztosítójának, akkor ott

lehet nagyon nagy különbség a biztosító által felajánlott kártérítés és a valós káresetek között

– tette hozzá a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója. „A biztosítók betartják azt, ami a szerződésben benne van, de csak azt fogják kifizetni, amit ez a bizonyos szerződés tartalmaz” – jelentette ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rengeteg a bejelentés a biztosítókhoz az esőzés miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást