Nyitókép: fotó: Pásztor Alex

Tízmilliárd forint felett az idei viharkárok

Infostart / MTI
2024. szeptember 13. 09:43
Idén a legtöbb bejelentés június első napjaiban futott bed forint felett az idei viharkárok.

A tavalyi év után az elmúlt évtizedben az idén másodszor lépte át a tízmilliárd forintot biztosítók kárrendezése a viharszezonban; az elmúlt két év nyári időjárása majdnem annyiba került a társaságoknak, mint a 2016-2020 közötti öt év - összegezte pénteki elemzésében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A májustól augusztus végéig tartó viharszezonban az idén a biztosítók lakásbiztosítási szerződések alapján több mint 86 ezer bejelentésre 10,3 milliárd forintot meghaladó összeget fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésekre. Ez 3 milliárd forinttal és húszezer bejelentéssel kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. Ugyanakkor 2010 óta, amióta a Mabisz összesíti az erre az időszakra eső káradatokat, a tavalyin kívül csak a kiinduló, súlyos árvizekkel társított évben kellett mélyebben a zsebükbe nyúlniuk a társaságoknak - fogalmazott a Mabisz.

Megjegyezték, hogy a vizsgált tizenöt év alatt a lakásbiztosítási területen a káresetek összesített száma meghaladta az 1,68 milliót, a teljes kárösszeg pedig a 133 milliárd forintot. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás miatt az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

Az idén a legtöbb bejelentés június első napjaiban futott be, valamint a július 17-i viharokhoz köthető, de a Mabisz arra számít, hogy a szélsőségessé váló időjárás miatt - csakúgy, mint tavaly - a hagyományos viharszezonon kívül is lehetnek komolyabb károk, például a dunai árvízhelyzet függvényében.

A bejelentések zöme Budapest mellett Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéhez, valamint Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Dunakeszi és környékéhez köthető. Kiemelték, hogy a jégverés okozta károk sokkal jelentősebbek voltak, mint az elmúlt években.

A viharokat illetően a százhúszezer forint körüli átlagkár nagyjából megfelel a tavalyinak, ugyanakkor húsz-negyven százalékkal haladja meg a három-négy évvel korábbiakat - derül ki a Mabisz összefoglalójából.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MABISZ idei viharkárok Lambert Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást