Nyitókép: YouTube/Katasztrófavédelem Hivatalos

Ilyen volt az emberfeletti küzdelem a tomboló csöngei erdőtűzzel - videó

Infostart
2024. szeptember 10. 12:45
Katonai helikopteres oltás, felderítő drónok, akadálykészítő munkagépek, vízhordók, több mint ezer ember munkája a felvételeken.

Csaknem ezer hektár semmisült meg a múlt héten csütörtökön, Csönge határában keletkezett erdőtűz következtében. A lángok Csönge és Kenyeri között pusztítottak, megfékezésükért az elmúlt négy napban több mint ezer ember folytatott megfeszített munkát.

"Hatalmas összefogásnak lehettünk szemtanúi az elmúlt napokban a Vas vármegyei Csönge és Kenyeri térségben" – fogalmazott posztjában a katasztrófavédelem, megköszönve a munkát a résztvevőknek.

A Vas vármegyei katasztrófavédelem összefoglalójában azt írta, hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltók, mentőcsoport tagok vettek részt a tűzoltási munkálatokban, de erdészeti szakemberek a nemzeti park munkatársai, polgárőrök, a mentőszolgálat és a rendőrség is segítette a tűzoltók munkáját.

Nagy segítségre voltak azok a mezőgazdasági és civil emberek is, akik lajtos kocsikkal szállították az oltóvizet, vagy védőszántást végeztek a lángok továbbterjedésének megakadályozásában.

A településeken is hatalmas összefogás mutatkozott meg, folyamatosan biztosították a lángokkal harcoló erők élelemmel, itallal való ellátását és pihenési lehetőségét.

A felderítésben a legnagyobb segítséget a beszámoló szerint a drónok jelentették, amelyek pontosan meghatározták a helyszínt, ahol a tűzoltóknak be kell avatkozniuk. A munkálatokat nehezítette a folyamatosan változó széljárás, a terület nagysága és az egyes erdőterületek megközelítése. Az erősödő szél miatt szombaton délután a lángok újra felcsaptak, több helyen koronaégéssel.

A nehezen megközelíthető területek oltásában nagyon hatékony volt a Magyar Honvédség helikoptere, amely szombaton és vasárnap is folyamatosan oltotta a területet.

Szombaton az esti órákban a lánggal égést sikerült megszüntetni, így a tűzoltók ezt követően a még izzó, parázsló részek felkutatásán, a visszagyulladás megakadályozásán dolgoztak.

A tűzoltók segítségére hétfőn megérkezett az eső, amely segítette a tűz végleges eloltását.