Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Orbán Balázs: tektonikus átalakulások zajlanak a világban

Infostart
2024. szeptember 8. 13:34
Magyarországnak a gazdasági semlegesség politikáját kell képviselnie a világhatalmi szinten kialakuló gazdasági jellegű blokkosodásban - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs kifejtette: a világban óriási, tektonikus jellegű átalakulások zajlanak, és e folyamatban a magyaroknak "nagyon résen kell lenni", hogy megfelelő stratégiával tudjanak reagálni rá.

Egyes nyugati liberális szereplők az átalakulásra válaszul blokkosodást szeretnének elérni a nyugati világon belül: politikai, katonai, gazdasági, kulturális, külkapcsolati és minden más értelemben is szeretnék szűkíteni a szövetségeseik lehetőségeit, meg akarják akadályozni, hogy mások kapcsolatot tartsanak a szövetségi rendszeren kívüli országokkal. A politikai igazgató úgy vélte, ha ez a blokkosodás bekövetkezik a nyugati világon belül, az

azt jelentené, hogy Magyarország tulajdonképpen elveszíti a szuverenitását, mert egy blokk alárendeltségébe kerül, és ez be fogja zárni a kapukat az ország fejlődése előtt, amit mindenképpen el kell kerülni.

"Mi nem akarunk konfrontációt a blokkok között, nem is fogadjuk el általában sem a blokkosodás politikáját, nemet mondunk a szankciós rezsimekre, és nemet mondunk arra, hogy az egymással folytatott kereskedelmi kapcsolatoknak ideológiai vagy geopolitikai színezetet adjunk, és ezzel fogjuk Magyarországot egy olyan pozícióba navigálni, hogy a következő évtizedekben is a lendületes gazdasági növekedés és a fejlődésnek a peremfeltételei megteremtődjenek" - hangsúlyozta.

Orbán Balázs megítélése szerint az új világrendben azok az erőközpontok tudnak megmaradni és tovább erősödni, amelyeknek saját szilárd kulturális alapjuk van, tehát nem betagozódnak más kulturális talapzatokba, hanem megtartják a saját elkülönültségüket, és ezen keresztül intézik a nemzetközi kapcsolataikat.

"Azokat a társadalmi nyomásokat, amelyek Nyugatról érnek minket, és amelyek egy ilyen liberális, univerzalista nyugati kultúrába akarnak minket begyömöszölni, ahol nincs tovább értéke a nemzetnek, a családnak, a vallási kapcsolatoknak, a közösségi kapcsolatoknak, ki kell tolni, ezzel szemben védekeznünk kell" - mondta.

A politikai igazgató fontosnak nevezte Magyarország modernizációjának folytatását is, mert "ha nincs fejlett infrastruktúránk, ha nem tudunk az oktatásban, tehetséggondozásban eredményeket elérni,

ha nem tudjuk az országot egy találkozási ponttá tenni, ha a fejlett iparágak nem jelennek meg mint termelési részlegek Magyarország területén, akkor le fogunk maradni és nem tudunk erősödni".

Orbán Balázs hangoztatta, Magyarországnak meg kell őriznie a szuverenitását. A szuverenitás komplex fogalom: van biztonsági dimenziója, hogy megvédjük magunkat, van belbiztonsági dimenziója, hogy Magyarországon olyan közbiztonság van, amelyet Európában nem sok helyen találni, és a külföldi politikai nyomásgyakorló eszközökkel szemben is eredményesen kell fellépni - sorolta. A külkapcsolatokban pedig egy "soha nem látott mértékű széles szárnyakkal kell mennünk, és Magyarországot vissza kell helyezni a világ térképére". Szavai szerint ezek a legfontosabb feladatok, amelyeket a következő évtizedek politikájának teljesítenie kell.

Orbán Balázs szólt arról is, hogy óriási a verseny nemcsak a kínai, hanem az egyéb befektetésekért is. Magyarország ebben a versenyben jól teljesít, többek között azért, mert nyíltan kommunikál, tisztelettel fordul más országok irányába, nyíltan megmondja, mi az érdeke, mik a lehetőségei, mások pedig egyfajta ideológiai vagy geopolitikai köntöst akarnak adni a kereskedelmi kapcsolatok építésének, ők nem tudnak sikeresek lenni.

Azt mondta,

ki kell tartani azon politika mellett, amely először a Németország és a németül beszélő világ tekintetében Magyarországot az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerré tette.

Az amerikaiak továbbra is "jelentős mértékben" itt vannak Magyarországon, erős az együttműködés, remélik, ezt erősíteni tudják a jövőben is, és az elmúlt években egy ázsiai lába is megjelent a magyar gazdaságnak - mutatott rá. Hozzáfűzte, a japánok mellett dél-koreaiak, kínaiak és egyéb befektetők is megjelennek, magyar cégek is piacokat találtak Közép-Ázsiában és a Távol-Keleten. Ezek mind olyan eredmények, amelyeknek hétköznapi haszna a következő években fog jelentkezni, amikor az emberek érzékelik, a magyar bérek emelkednek, a magyar munkahelyeket meg tudják védeni, a magyar beszállítói lánc egyre erősebb - fogalmazott Orbán Balázs.

A politikai igazgató az orosz-ukrán háborúról azt mondta, a szakirodalom szerint az ilyen típusú katonai konfliktusok mindig a kommunikációs csatornák helyreállításával és rövid távú tűzszünetek elérésével oldódnak meg, azok teremtenek olyan nemzetközi környezetet, amiben a hosszú távú rendezésnek kinyílik az esélye. Magyarország ennek a józan álláspontnak az erős hangú képviselője a nyugati politikai térben és az egész világon, azt reméli, hogy egyre többen csatlakoznak ezekhez a békekezdeményezésekhez.

Orbán Balázs arra a kérdésre, változni fog-e az európai elit hozzáállása Magyarországhoz, azt válaszolta, "az európai politikai vezetésben a liberálisoknak komoly pozícióik vannak, és mi ellenszélben dolgozunk", de az európai politikában ebben a helyzetben is

kell hogy legyen szövetségi politika és stratégia arról, hogyan érvényesítik saját érdekeiket.

Szavai szerint ebben előre léptek az elmúlt hónapokban: új frakció jött létre Patrióták Európáért néven, Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét, ezek komoly lehetőségek, amelyekkel élni szeretnének.