Nyitókép: Pixabay

Két orángután pusztult el nyáron a fővárosi állatkertben

Infostart
2024. szeptember 6. 10:52
Nem a meleg miatt haltak meg.

Két orangután is elpusztult idén nyáron a Fővárosi Állat- és Növénykertben – írja a Magyar Hang. Hanga Zoltán szóvivő azt közölte, hogy az egyik egy 28 éves hím, a másik egy 14 éves nőstény állat volt, egyikük sem mutatott semmilyen előzetes tünetet. A post mortem vizsgálatok még nem zárultak le, ezen humán patológusok bevonásával jelenleg is dolgoznak.

A szóvivő tájékoztatása szerint az állatok elpusztulása nincs összefüggésben a hőséggel, azzal, hogy a mostani nyáron is folyamatosan dőltek meg a melegrekordok és előfordult egy hétnél hosszabb hőhullám is. Már csak azért sem lehet – írta –, mivel a szumátrai orangutánok őshazája köztudottan olyan trópusi vidékeken található, ahol a magyarországinál jóval melegebb az éghajlat. Az orangutánok elhelyezésére szolgáló állatház a hozzá tartozó szabadtéri kifutóval 1987, azaz 37 nyár óta szolgál otthonául az emberszabású majmoknak, és vannak további orangutánjaik, akik ugyanabban az állatházban és kifutóban élnek, mégsem látni semmi nyomát annak, hogy problémájuk lenne.

Az állatkert közléséből az is kiderült, hogy az idei nyári időszakban – június és augusztus között – az egyedileg nyilvántartott állataik kevesebb mint 0,5 százaléka, pontosan 33 egyed halt meg, melyek között emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak is voltak. Az elmúlt évek adatait összevetve ez a mortalitási ráta lényegében stagnál, amely alapján nem látszik lényeges különbség se évszakos, se éves összehasonlításban.