Nyitókép: Unsplash

Sosem látott képek a Kőröshegyi völgyhídról

Infostart
2024. szeptember 4. 19:01
Nagy erőkkel folynak a völgyhíd munkálatai, de a szakembereknek körültekintőnek kell lenniük, ugyanis három darab tíztonnás elemet kell kicserélni.

A várhatóan két teljes hétig tartó lezárás azért vált szükségessé, mert az évenkénti hídvizsgálatokból és a félévente tartandó hídszemlékből, valamint a tavaszi próbaemelések eredményéből derült ki, hogy a Kőröshegyi völgyhíd 38 sarujából három már erősen elhasználódott, cserére szorul - írja a vg.hu.

Az elmúlt 17 év során elhasználódott szerkezeti elemek egyenként közel 10 tonna tömegűek, méretük darabonként 2x2x0,35 méter.

A sarucsere nagy precizitást igényel, csak forgalomtól elzárt hídon lehet elvégezni, ráadásul csak úgy, hogy a híd szerkezetét pár centiméterrel el kell emelni a hídpillérről.

A 2007-ben épült, 1872 méter hosszú híd történetében ez az első ilyen beavatkozás. Az üzemeltető MKIF Zrt. beszámolt róla, hogy a saruk cseréje a terv szerinti ütemben halad, és ezzel egyidőben a híd teljes keresztmetszetében, négy helyen felújítják a dilatációs elemek korrózió elleni bevonatát is.

Emellett aszfaltozás és padkafejújítás is zajlik, ezzel is meggyorsítva a pálya szintre hozási munkálatait. A szalagkorlát és a fényterelő háló javítási munkálatait is elvégzik.

A MKIF részletesen dokumentálja a munkafolyamatokat, és Facebook-oldalára egy látványos összeállítást is kitett. így mindenki megcsodálhatja, hogyan is zajlanak a felújítási munkák: