Nyitókép: forrás: YouTube/DDNPI képernyőkép

Rejtélyes hajóroncsokat fedett fel a Duna Mohácsnál - videó

Infostart
2024. szeptember 4. 05:33
A gyorsan apadó vízszint miatt ismét láthatóvá váltak a Mohács alatti Duna-szakaszon a hajóroncsok. Számos látogatót vonzanak, ugyanakkor a pontos számukról és az eredetükről nincs egzakt információ.

Az egyik legelterjedtebb, de téves feltevés szerint a hajókat az 1960-as évek vége felé süllyesztette el folyamszabályozási célokból a Vízügy akkori elődje - írja a ddnp.hu.

A területen megtalálható, és 270 centiméteres vízállásnál előbukkanó négy roncsot a második világháborúban süllyesztette el a szovjet hadsereg. Az egyik hajó az 1895-ben alapított és 1948-ig fennálló Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság (MFTR) csöves pontonja volt - írják. A másik három roncs a Honvéd kincstár tulajdonában állt: az egyik egy katonai ponton, a második egy szivar alakú aknarobbantó/aknakutató vasdereglye, a harmadik pedig egy szintén aknakutatásra és robbantásra használt fadereglye.

A zátonnyal egy vonalban a Duna sodorvonala felé a mederfenéken fekszik továbbá az egykor a J.R.M. (Jugoszláv Folyami Hajózás) kötelékében szolgáló, de 1944 őszén aknára futó, Slovenia elnevezésű lapátkerekes vontató gőzhajó is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság látványos videót is közzétett az előbukkant roncsokról hivatalos YouTube-csatornáján: