Nyitókép: Pixabay

A Balaton környéke „szégyellheti magát”

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2024. szeptember 3. 17:39
Mintegy 1200 élelmiszerlánc egységet és 1500 terméket ellenőrzött nyáron a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely ezúttal 8 millió forint bírságot szabott ki – nyilatkozta az InfoRádióban az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát.

„Két hónapos ellenőrzés-sorozatot tartottunk, amely során arra törekedtünk, hogy a teljes élelmiszerláncot lefedjük. Így aztán élő állatszállítástól, növényvédőszer-felhasználáson át, a termésben lévő görögdinnyéig mindent megvizsgáltunk” – mondta Felkai Beáta. De nemcsak a termelést, szállítást ellenőrizték, hanem a strandbüféket, a különböző fesztiválokat, illetve a nyári táborokat is megnézték.

Még a futball szurkolói zónák sem maradtak ki az ellenőrzésekből. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár azt is elárulta, hogy a vizsgálatban végül is több mint 1200 egység, és 1500-nál is több terméket vettek szemügyre. Az államtitkár elmondta, hogy

a legtöbb minden a legnagyobb rendben találtak, bár azért néha szükség volt apróbb figyelmeztetésekre, pontosításokra.

Viszont több strandbüfé és úgynevezett street food egység esetében eljárást kellett indítani méghozzá nyilvánvaló hiányosságok miatt. A leggyakrabban a kézmosási vagy a fertőtlenítő mosogatási lehetőség hiánya, illetve az élelmiszerek nem megfelelően biztonságos tárolása okozott gondot.

Akadt olyan eset is, amikor azért kellett az ellenőröknek fellépniük, mert az alapanyagok nem voltak kellőképpen elkülönítve a késztermékektől, illetve ennek nyomon követhetőségével is gondok voltak – hangsúlyozta Felkai Beáta. „A Tisza-tónál, nemcsak strandbüféket, hanem az éttermeket is ellenőriztük és azt tapasztaltuk, hogy a tavalyihoz képest javult a helyzet, viszont a Balaton környékén nem volt ilyen javulás” – állapította meg az államtitkár.

Sajnálattal közölte azt is, hogy 135 esetben a figyelmeztetésnél súlyosabb következményekkel járt az ellenőrzés.

Kénytelenek voltak eljárást indítani és 8 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Ezzel együtt 7 tonna terméket ki is vontak a forgalomból. A legtöbb szabálytalanságot a görögdinnye-ellenőrzések tárták fel - nyilatkozta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára..

Felkai Beáta hozzá tette: arról még nincs döntés, hogy az ellenőrzéseket folytatják-e ősszel is. Ám télen szinte biztosan lesz, és az vizsgálatokat az év végi ünnepekre fogják időzíteni bár ez az időszak mostanában picit elhúzódik, hiszen már októberben is találkozni karácsonyi termékekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Balaton környéke „szégyellheti magát”
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást